Güvenli bölge planında ilk aşama devreye girdi… YPG sınır bölgesinden güçlerini çekiyor

Türkiye ve ABD’nin Suriye sınırında oluşturmak istediğini güvenli bölge planı için ilk adım atıldı

SDG güçleri sınır bölgesinden çekiliyor / Fotoğraf: AFP

Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi (Rojava yönetimi) Savunma Bürosu Eş Başkanı Zedan El Asi, sınır güvenliğine ilişkin 5-6-7 Ağustos tarihlerinde Ankara'da yapılan üçlü görüşmeler sonucu Rojava yönetim, ABD ve Türkiye arasında varılan güvenli bölge planının ilk aşamasının bugün uygulamaya geçtiğini söyledi.

“Anlaşmanın gerekliliklerini hassasiyetle uyguluyoruz”

İlk aşama olarak 24 Ağustos’ta pratik adımlar atmaya başladıklarını belirten El Asi, “İlk olarak Serekaniye’deki (Resulayn) sınır bentleri kaldırılmış, YPG’li birlikler ve ağır silahları yeni noktalarına çekilmiş ve sınır üzerindeki noktalar yerel güçlere teslim edilmiştir” dedi.

Aynı adımların 26 Ağustos'ta Gire Spi'de (Tel Abyad) de uygulandığını aktaran El Asi, anlaşmanın gerekliliklerini hassasiyetle uyguladıklarını ve komşu ülkelerle tüm sorunların barışçıl diyaloglarla çözülmesini istediklerini dile getirdi.

“YPG ağır silahlarla geri çekiliyor”

Independent Türkçe’nin bölgeden ulaştığı kaynaklar Türkiye-Suriye sınırında oluşturulması planlanan güvenli bölge için Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve bileşenlerin ağır silahlar iç bölgelere doğru çekildiğini doğruladı.

 

sdg AFP 5.jpg
YPG sınır bölgesinden çekiliyor / Fotoğraf: AFP

 

Kaynaklara göre, SDG güçlerinin son bir haftada Serekaniye başta olmak üzere Gire Spi’nin birkaç bölgesinden ortalama 30 kilometre geri çekildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anlaşmaya göre söz konusu bölgede SDG güçlerinin yerine askeri meclisler güvenliği devralacak.

ABD’li General: Anlaşma sağlandı

Birleşik Ortak Görev Gücü (uluslararası koalisyon) Komutanlarından General Nicholas Pont da, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) düzenlediği Suriye’nin Haseke kentinde 600 delegenin katıldığı “Terörün Bitirilmesinden İstikrarın Sağlanmasına” yıllık toplantısında,

“Uluslararası koalisyon sınır güvenliği konusunda Türkiye ile anlaşma yaptı. Bugünden itibaren Suriye Demokratik Güçleri üzerinde Türkiye’nin hiçbir tehdidi olmayacaktır” ifadelerini kullanmıştı. 

Türkiye ile ABD arasında sağlanan mutabakat çerçevesinde kurulan Müşterek Harekat Merkezi geçtiğimiz günlerde faaliyetlerine başlamıştı. 
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU