Çavuşoğlu: Terör örgütüyle bu kadar iç içe olduktan sonra ayrılmak zor oluyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin Suriye'den çekilme kararın değerlendirdi

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türk Dış Politikasındaki Son Gelişmeler" hakkında TBMM Dışişleri Komisyonunu bilgilendirdi. ABD'nin Suriye'den çekilme kararına ilişkin konuştu.  
 

“Görüyoruz ki ABD'nin bu kararından ABD'yi vazgeçirmek için çaba sarfeden ülkeler de var. ABD içinde farklı sesler var. Tüm bunları konsolide etmeye çalışıyoruz. Muhataplarımızla bu konuları enine boyuna değerlendiriyoruz. Son günlerde, ABD'nin mazeret olarak, özellikle 'Kürtleri öldürmeyin' gibi söylemlerini de şiddetle reddettiğimizi zaten defaatle söyledik. Sayın Cumhurbaşkanımız da dün grup konuşmasında gayet açık net bir şekilde vurguladı. Burada, çekilmekte ABD'nin bazı zorlukları olduğunu görüyoruz. Bir terör örgütüyle bu kadar iç içe olduktan sonra, bu kadar angaje olduktan sonra terör örgütünden ayrılmak o kadar da kolay olmuyor. ABD'nin karşı karşıya kaldığı zorluklardan bir tanesi bu.”


Fırat'ın doğusuna harekat

YPG ve PKK'nın Suriye'de güçlenerek sınırlarımızda tehlike oluşturmasına engel olacak önlemleri aldık. Fırat'ın Doğusu'nda da bu adımları atmaktan çekinmeyeceğiz. Suriye'de var olan aktörlerle yapıcı bir şekilde çalışmaya devam etmemiz lazım.”


Dışişleri Bakanı İdlib mutabakatını de değerlendirdi. "Bugüne kadar İdlib mutabakatının uygulanmasında sorun yaşanmadı, bundan sonra da yaşanmasını arzu etmiyoruz" dedi. Çavuşoğlu, Rusya'da üçlü zirve yapılması için hazırlıkların sürdürüldüğünü  de belirtti.

Yemen’deki dram
 

“Yemen sorunun çözülmesi bu sene önceliklerimizden olacak. Savaşın bitmesi konusunda katkılarımızı sürdüreceğiz sadece BM’nin çabalarını desteklemek yetmez. İslam İşbirliği toplantısını yapacağız. Aynı tavrımız Libya için de geçerlidir. Yavaş yavaş kendisini toparlamaya çalışan bir ülke. Dışarıdan ciddi müdahaleler var. Ülke bir taraftan seçime hazırlanırken, bir taraftan da zorluklarla mücadele ediyor. Bu yıl medeniyetler arası ittifakı canlandıracağız. İlam düşmanlığı, ırkçılık konularında çaba sarfedebiliriz. İspanya'nın medeniyetler arası ittifak merkezinin İstanbul'a taşıma isteği olurdu, bunu da değerlendiriyoruz”


Kıbrıs müzakereleri

Kıbrıs'taki müzakerelerle de ilgili açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Kıbrıs sürecinde Avrupa Parlamentosu seçimlerinden dolayı müzakere başlaması mümkün görünmüyor" dedi.

DAHA FAZLA HABER OKU