Opioid cezası: Johnson & Johnson 572 milyon dolar tazminat ödeyecek

Bağımlılık yaptığı ve ölümlere neden olduğu iddia edilen ilacın satışını arttırmak için, riskleri gizlediği ve rüşvet ödediği iddia edilen ecza devi Johnson & Johnson, 572 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi

Fotoğraf: Reuters

ABD’nin Oklahoma eyaletinde, "opioid" krizinde rolü olduğu iddia edilen ecza devi Johnson & Johnson 572 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi.

'Güvenli ve etkili' diyerek  hastaları yanılttılar

Kararda, ‘Johnson & Johnson’ın satış temsilcilerinin, doktorları opioid içeren ilacın az miktarda bağımlılık riski taşıdığına ve kronik ağrının uzun süreli tedavisi için etkili olduğuna ikna ettikleri’ aktarıldı.

Firmanın ‘kronik ağrıların yeterince tedavi edilemediği iddiasını bir pazarlama stratejisi olarak kullandığını’ ileri süren mahkeme, bu stratejinin bağımlılık oranlarının artmasına ve aşırı doz ölümlerine neden olduğunu belirtti.

Oklohama mahkemesi, Johnson & Johnson’ın ‘opioidlerinin etkili ve güvenli olduğunu ve önemli bir bağımlılık riski olmadığını söyleyerek hastaları yanılttığını ifade etti.

Johnson & Johnson’ın ilacın satışını arttırmak için, reçete yazan doktorlara ve konu üzerinde araştırma yapan gruplara da ödemeler yaptığı ileri sürüldü.

Emsal teşkil edecek

Johnson’ın suçlu bulunduğu dava, ABD'nin birçok eyaletinin ilaç firmalarına "opioid" krizi konusunda açtığı davalar arasında ilk sonuçlanan dava oldu.

Kararın dönüm noktası olduğu, ülke genelinde binlerce davaya maruz kalan diğer afyon türevi üreticileri, distribütörleri ve eczane zincirleri için kapsamlı sonuçlar doğuracağı belirtildi.

Bağımlılık ve ölümlere neden oluyor

ABD son yıllarda tarihinin en büyük uyuşturucu bağımlığı salgını ile mücadele ediyor. ‘Opioid krizi’ adı verilen tehlikenin nedeni ağrı kesicilerde de kullanılan opioid adı verilen madde. Haşhaştan elde edilen opioid, vücutta morfin etkisi gösteren kimyasal bir madde. Kanser gibi ağır hastalıkların tedavisinde kullanılan opioid türevi ağrı kesiciler, amacı dışında uyuşturucu olarak da kullanılıyor. Aşırı dozda kullanıldığında bağımlılık yapıp ölümlere sebep olabiliyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU