Kılıçdaroğlu: Kürtçenin önündeki engelleri kaldıracağız, İSMEK'te Kürt dili kursları hayata geçireceğiz

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul’da Hakkı Savunanlar Platformu’nun organize ettiği Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunlarıyla akşam yemeğinde bir araya geldi

Kılıçdaroğlu, Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları ile bir araya geldi / Fotoğraf: Independent Türkçe

Hakkı Savunanlar Platformu’nun düzenlediği etkinliğe CHP’li Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu katıldı.

Yedi hukukçunun gözlemci olarak bulunduğu etkinliğe gazeteci-yazar İlhami Işık, gazeteci ve araştırmacı yazar Müfid Yüksel, eski MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, gazeteci-yazar Ali Fikri Işık ve yazar-şair Hamid Omeri gibi birçok isim katıldı.

Kürt Dili ve Edebiyat Bölümü mezunları, CHP lideri Kılıçdaroğlu’ndan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesinde faaliyet gösteren Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları’nda (İSMEK) Kürtçe kursların açılmasını talep etti.

Katılımcılar, Kürtçe kurs projesinin Ankara, Adana, Mersin ve Antalya gibi illerde de açılmasını istedi.

 

Kemal Kılıçdaroğlu
Kılıçdaroğlu, Kürt dilinin önündeki engelleri kaldıracaklarını söyledi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

“Darbe hukukundan arınmış yeni bir anayasaya ihtiyacımız var”

Kılıçdaroğlu ise, İBB’ye bağlı faaliyet yürüten İSMEK’te Kürtçe dil kurslarının hayata geçireceklerini ve Kürt dili mezunlarını orada istihdam edeceklerini söyledi.

Türkiye’de yaşanmaması gereken birçok şeyin yaşandığını ve anadilde eğitim görmenin herkesin hakkı olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Türkiye’de demokrasi var mı? Türkiye’de demokrasi yok. Kürt sorunu diyoruz, toplumsal sorun diyoruz ve bunu ancak siyasiler TBMM’nde çözer. Bununla ilgili 6 Haziran 2012’de bir dilekçe verdik. Bize siz bu işten anlamazsınız dediler. Tamam dedik siz çözün her türlü desteği vermeye hazırız dedik ama yine de çözemediler” dedi.

Kılıçdaroğlu, darbe anayasası ile yıllardır birikmiş sorunların çözülemeyeceğini dile getirerek, 12 Eylül ve 12 Mart darbe hukukundan arınmış, demokratik yeni bir anayasanın yapılması gerektiğini ifade etti. 

Kılıçdaroğlu, devamında şunları söyledi:

Herkesin kendi dilinde yazması, çizmesi ve okuması doğal haktır. Bu işi pedagogların çözmesi lazım, bir çocuk en iyi nasıl öğrenir, anadili ile başlayacak ve daha sonra diğer dilleri öğrenecek. Anadilde eğitime başlayan çocuk ileriki yaşlarda daha başarılı oluyor. Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdiniz ve çoğunuz işsizsiniz. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirenlerde boşta geziyor. Ama siz farklısınız çünkü bu alanda ciddi bir boşluk var ve bu işin eğitimini, anadilde alfabeyi, yazmayı öğretecek olan sizlersiniz.

Kılıçdaroğlu: Kürtçe kadim bir dil, Kürtler derin bir kültüre sahip 

CHP’nin eskiden çok katı ve toplumun belli kesimlerinden kopuk olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, CHP’nin son 10 yılda büyük değişimler yaşadığını ifade etti. 

 

Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları
Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Kılıçdaroğlu, “Kürt edebiyatı vardır. Kürtçe kadim bir dil. Kürtler dün ortaya çıkmış değil. Tarihsel derinliği olan bir kültürü vardır. Kürt edebiyatının, sinemasının, sanatının ve resminin olması lazım. Olacaktır zaten. Bunu ne engellemeye ne de ötelemeye kimsenin gücü yetmez. CHP olarak yerel yönetimlerde bu hizmeti vermek istiyoruz. Örneğin Kürtçe dil kurslarının yanı sıra Türkçe bilmeyen yaşlılara Kürtçe bilen sağlık personeli ile hizmet verebilecek bir çalışma yapacağız.” dedi.

“Kürtçe dil eğitiminin olmaması milyonlarca Kürde haksızlıktır”

Konuyla ilgili Independent Türkçe’ye açıklamalarda bulunan Hakkı Savunanlar Platformu Başkanı İlyas Buzgan, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi (İBB) Başkanlığı bünyesinde bulunan, Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları’nda (İSMEK) Kürtçe eğitimin olmaması İstanbul’da yaşayan milyonlarca Kürde haksızlık olarak değerlendirdi.

Seçim öncesi CHP’li yetkililerle yaptıkları görüşmede, belediyeyi kazanmaları durumunda, talepler doğrultusunda Kürtçe kursları açabileceklerini söylediklerini ifade eden Buzgan, “İSMEK’te dil, kültür ve sanatında olduğu onlarca kurs veriliyor. Eğitimi verilen dillere baktığımızda maalesef Kürtçe yok. Bu İstanbul’da yaşayan Kürtlere haksızlıktır” dedi.

İBB’nin Kürtçe kurs için yakında hazırlıklara başlayacağını dile getiren Buzgan, devamında şunları söyledi:

Kemal Bey ile 11 Ocak’ta yaptığımız toplantıda kazanmaları durumda talep olursa açacaklarını söylemişti. Kemal bu akşamki toplantıda verdiği sözü yineledi. Toplumsal talebin oluşması için gerekli girişimlerde bulunuyoruz. Çünkü Kürtçenin öğrenilmesi Kürtler için hayati önemdedir.

 

İlyas Buzgan - Kemal Kılıçdaroğlu
Hakkı Savunanlar Platformu Başkanı İlyas Buzgan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğluna Ahmed-i Hani'nin şiirinin yazılı olduğu bir tablo hediye etti / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Toplantının sonunda Hakkı Savunlar Platformu Başkanı İlyas Buzgan, Kılıçdaroğlu’na Kürt şair ve filozof Ahmed-i Hani’nin Kürtçe, Türkçe, Arapça ve Farsça kaleme aldığı Çargoşe adlı şiirinin yazılı olduğu bir tablo hediye etti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU