NASA başkanı: Plüton gezegendir

NASA yöneticisi Jim Bridenstine, “Ben böyle öğrendim, buna bağlıyım ve bunun arkasında duracağım” dedi

Plüton, Kuiper Kuşağı'nda cüce gezegen sınıfında yer alıyor (Reuters)

NASA'nın başındaki isim Plüton'un bir gezegen olduğuna inandığını söyledi. Bunun ardından, gök cisminin gezegen sınıfında yer alıp almaması gerektiği bir kez daha tartışılmaya başladı.

ABD'nin Oklahoma eyaletindeki FIRST Robotics isimli liseler arası robot etkinliğinde konuşan NASA'nın yöneticisi Jim Bridenstine, mevcut bilimsel uzlaşıya karşı çıkarak, Plüton tartışmasında net bir taraf oldu.

Bridenstine, “Bilin ki Plüton benim açımdan bir gezegen" dedi:

NASA yöneticisinin Plüton'u bir kez daha gezegen ilan ettiğini yazabilirsiniz. Ben böyle öğrendim, buna bağlıyım ve bunun arkasında duracağım.

Plüton Amerikalı astronom Clyde Tombaugh tarafından keşfedilmesinin ardından 1930'da gezegen ilan edilmişti. O dönemde Güneş sisteminin ucunda, Kuiper Kuşağı'nda yer alan gök cisminin 9. gezegen olduğuna inanılıyordu.

Plüton'un gezegen statüsü daha sonra uzayın aynı bölgesinde benzer boyutlarda farklı nesnelerin keşfedilmesinin ardından 62 yıl boyunca sorgulanmıştı.

2005'te gök bilimciler Eris isimli Plüton'dan yüzde 27 oranında daha büyük bir cüce gezegen keşfetti. Bir yıl sonraysa Uluslararası Astronomi Birliği, hangi gök cisimlerinin gezegen sayılacağına dair resmi bir tanım ortaya koydu. Plüton artık gezegen sınıfına dahil değildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kararın ardından ilgi çekmeye başlayan buzla kaplı gök cisminin gezegen kabul edilmesini isteyen adanmış kişiler ortaya çıksa da, Plüton o zamandan bu yana cüce gezegen olarak sınıflandırılıyor.

2015'te NASA'nın Plüton'u görüntüleyen New Horizons (Yeni Ufuklar) uzay görevinin yaptığı birkaç önemli keşif de bu tartışmanın yeniden alevlenmesine neden olmuştu.

New Horizons (Yeni Ufuklar) uzay görevini yöneten bilim insanı Alan Stern de, Plüton'un yeniden sınıflandırılması çağrısı yapan bir makalenin ortak yazarlarındandı.

 

 

Ayrıca, Plüton'un Gezegen Statüsünün Korunması Topluluğu da Plüton'un konumunun yükseltilmesi için bir kampanya yürütüyor.

Topluluğun internet sitesinde, “75 yıldan daha uzun bir süre boyunca tüm dünyadaki çocuklar okulda Güneş sistemimizin 9 gezegeni olduğunu öğrendi" ifadeleri yer alıyor.

Plüton'un gezegen statüsünde bulunması on yıllardır insanoğlunun hayal gücünü harekete geçiriyor... Şimdi Plüton'un statüsünü düşürmenin zamanı değil. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU