Popülaritesini hiç kaybetmedi: Efsanevi şarkıcı Tony Bennett, 96 yaşında yaşamını yitirdi

Bennett, 80 yıla yayılan kariyerinde Amy Winehouse ve Lady Gaga gibi popüler isimlerle de düetler yapmıştı

Bennett ve Lady Gaga, birlikte iki albüm yayımladı ve turneye çıkarak sayısız konser verdi (AFP)

Efsanevi pop ve caz şarkıcısı Tony Bennett hayatını kaybetti. Bennett, 96 yaşındaydı. 

Bennett'in ölümünü yayıncı Sylvia Weiner doğruladı ve usta şarkıcının New York'ta yaşamını yitirdiğini açıkladı. 97. doğum gününe sadece iki hafta kala hayatını kaybeden sanatçının ölüm nedeni henüz açıklanmadı.

20 kez Grammy kazanan sanatçı, 1950'lerden bugüne dek yeni albümleri listelere giren tek sanatçı olarak tarihe geçmişti. İki kez de Emmy kazanan Bennett'ın 36 Grammy adaylığının yanı sıra pek çok da onur ödülü bulunuyor.

3 Ağustos 1926'da Queens'te İtalyan yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Bennett'a 2016'da Alzheimer teşhisi konmuştu. Ancak sanatçı, 2021'e kadar konser vermeye ve kayıt yapmaya devam etmişti.

Frank Sinatra onu "dünyanın en büyük pop şarkıcısı" olarak nitelendirmişti. 80 yıla yayılan profesyonel kariyerine 1949'da başlayan Bennett, 50'ler ve 60'ların başında en iyi pop sanatçılarından biri olarak tanımlanıyordu.

Bennett'ın kariyeri, 90'larda ve yeni milenyumda oğlu Danny'nin menajerliğinde tekrar yükselişe geçti. Daha sonraki yıllarda, Amy Winehouse ve Lady Gaga'yla düet yapan Bennett, caz sanatçısı Diana Krall'la da bir albüm çıkardı. 

Son kez Ağustos 2021'de New York'taki Radio City Music Hall'da Lady Gaga'yla birlikte sahne aldı.

05009230105860463.jpg
Asıl adı Anthony Dominick Bennedetto olan şarkıcı, en çok 1962 tarihli I Left My Heart in San Francisco hitiyle tanınıyor​​​​​

 

Müzik eleştirmeni Will Friedwald, Bennett'ın eşi benzeri görülmemiş uzun sanat hayatı ve kalıcı popülaritesi hakkında şunları yazmıştı:

Eisenhower dönemi ve öncesinin büyük gösteri melodilerini söyleyen birinin, heavy metal ve rap'le rekabet edebileceği fikri, daha önce Sinatra için açılış yapan ve hızla yaşlanan komedyenler için güzel malzeme olurdu.

Bennett'in kuşak atlayan cazibesinin kaynağı, besteci ve eleştirmen Alec Wilder'ın şarkıcılığıyla ilgili bir gözleminde en iyi şekilde özetlenebilir: 

Sizi içine alan bir niteliği var.


Independent Türkçe, Variety, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU