Tahıl anlaşmasının bitişinin ardından Rusya, Odessa'yı 70 füzeyle vurdu

Saldırılarda Çin Konsolosluğu'nun da hasar gördüğü bildirildi

Odessa'da dün gece düzenlenen saldırılarda en az üç sivil hayatını kaybetti (Ukrayna Savunma Bakanlığı)

Ukrayna tahılının dünyaya sevkedilmesine olanak tanıyan tahıl anlaşmasının sona ermesinin ardından Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki Odessa kentini hedef alan saldırıları devam ediyor.

Ukrayna makamlarının aktardığı bilgiye göre kente yönelik Rus saldırısı üst üste dördüncü gece de devam etti.

Odessa bölgesel askeri yönetimi başkanı Oleh Kiper, Karadeniz'den ateşlenen Kalibr tipi Rus füzelerinin kentteki tahıl depolarını vurduğunu ve tonlarca mahsulün yok olduğunu belirtti.

Rusya'nın Odessa limanındaki yönetim binalarını da vurduğu ve limana çok yakın bir konumda bulunan Çin konsolosluğunun da saldırılar sırasında zarar gördüğü bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin'in Ukrayna tahılının en büyük alıcılarından biri olduğu biliniyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise Rusya'nın 4 gün boyunca farklı tipte 70 füze ve 90 Şahid drone kullandığını söyledi.

Ukrayna lideri Odessa'nın yanı sıra Mikolayiv kentinin de Rus saldırılarının hedefi olduğunu söyledi.

Kiev yönetimi saldırıların Ukrayna'nın ihracat kapasitesini yok etme amacı taşıdığını belirtirken, Moskova ise Kırım Köprüsü'ne yapılan saldırıya karşılık verildiğini savunuyor.

Odessa'ya yönelik yoğun bombardıman sırasında hava savunma sistemlerinin de yetersiz kaldığı bölgeden gelen haberler arasında. 

Rusya'nın Oniks ve Kh-22 füzelerine ellerindeki savunma sistemlerinin yetersizliği nedeniyle müdahale edemediklerini belirten Ukraynalı yetkililer Patriot ve SAMP-T gibi hava savunma sistemlerinin Odessa'yı korumak için etkili olabileceğini savunuyor.


Rus donanmasından Karadeniz'de tatbikat

Odessa başta olmak üzere Ukrayna'nın Karadeniz kıyısındaki kentlere yönelik saldırılarını yoğunlaştıran Rus donanması bir yandan da Karadeniz'in kuzeybatısında tatbikat yaptı.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Karadeniz Filosu'na bağlı birliklerin gerçek mühimmatla yaptığı tatbikatta gemisavar kruz füzelerinin kullanıldığı belirtildi.

Açıklamada, tatbikat sırasında belirlenen bölgenin başarılı şekilde seyrüsefere kapatıldığı da vurgulandı.

Kremlin yönetimi tahıl anlaşmasının sona ermesinin ardından Ukrayna limanlarına giden kargo gemilerini askeri hedef olarak göreceğini açıklamıştı.


Independent Türkçe, Kyiv Post, CNN, Moscow Times

DAHA FAZLA HABER OKU