Chivalrous Knight 2 Operasyonu: Türkiye’deki depremzedelere destek için BAE yardım ekiplerinin dikkat çeken çabaları

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) bu yılki bağışı, 6 Şubat’ta meydan gelen Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremin ardından ön plana çıktı

Fotoğraf: WAM

BAE Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan’ın talimatlarıyla başlayan Chivalrous Knight 2 Operasyonu’nda yıkıcı depremden etkilenen Türk ve Suriyeli kardeş ve dostlara destek olmak amacıyla BAE dostane çabalar gösterdi. Bu yardımlar, iki dost ülke arasında her alanda kurulan köklü ilişkiler ve 50 yıl önce kurucu lider Şeyh Zayed bin Sultan Al Nahyan’ın devleti üzerine inşa ettiği değerler doğrultusunda geldi. Merhum Şeyh kurduğu devleti nerede olursa olsun insanların yanında olma ve onlara yardım etme temelleri üzerine tesis etti.

Savunma Bakanlığı’na bağlı Müşterek Harekat Komutanlığı geçtiğimiz perşembe günü ilgili yardım ekiplerinin beş aylık aralıksız çalışmasının ardından operasyonlarının sona erdiğini duyurdu. BAE, Chivalrous Knight 2 Operasyonu’yla bölgesel ve uluslararası düzeyde öne çıkan insani yaklaşımını somutlaştırmak için Türk makamlarıyla koordinasyon içinde yoğun çaba sarf etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BAE’ye yaptığı ziyaret ışığında Emirates haber ajansı WAM, devletin depremden etkilenenlere yardım etmek için neler sağladığını ortaya koydu. Türkiye’de meydana gelen yıkıcı depremden etkilenen Türk ve Suriyeli kardeş halka destek olmak amacıyla başlatılan operasyon, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Abu Dabi Sağlık Bakanlığı, BAE Kızılayı, Zayed Hayır ve İnsani İşler Vakfı Khalifa bin Zayed Al Nahyan Vakfı gibi çeşitli ulusal kurumların ortak çabalarını içeriyordu.

Şarku’l Avsat’ın WAM’dan aktardığı habere göre BAE’nin Türkiye’deki depremzedelere 5 aylık bir süre içinde yaptığı yardımlar arasında 77 yardım uçağının yanı sıra Abu Dabi ve Dubai polisinden toplam 110 araştırmacı ve kurtarıcıyla arama kurtarma ekipleri, molozları gidermek için özel ekipmanlarla donatılmış mekanizmalar ve bir sağlık ekibi yer alıyordu. Ayrıca tıbbi ekipman ve malzemelerle donatılmış 75 doktor, teknisyen ve uzmanda çalışmalarda yer aldı.

BAE ile dost Türkiye arasındaki en güzel sinerji ve uyum biçimlerinden biri olan BAE’nin aynı operasyon çerçevesinde yaptığı yardım, Gaziantep’te 50 yatak kapasiteli bir ıslah alanında yaralıları tedavi etmesi için sahra hastanesi gönderilmesini ve ikinci bir hastanenin kurulmasını da kapsıyordu. Hatay’da 200 yatak kapasiteli, uluslararası kuruluşlar aracılığıyla bin 148 ton tıbbi yardım ve gıda malzemesi, 230 ton yardım kaynağı sağlayan hastanenin yanı sıra yaklaşık 12 bin kişiyi barındıracak bin 732 çadırda yer alıyordu.

BAE’nin bilge liderliğin rehberliğinde insani yaklaşımı, yaraları sarmak, acıları iyileştirmek ve daha iyi bir yarın adına umut aşılamak için nerede olurlarsa olsunlar mağdurların yanında olmak için büüyk çabalar gösteriyor. BAE, insanların kalplerinde ve ruhlarında güzel izler bırakmaya devam edecek.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU