Karşı taarruzu yöneten Ukraynalı general: "Hızlı sonuç almak istiyoruz ama bu imkansız"

Sırski, misket bombalarının birkaç gün içinde kullanıma hazır olacağını söyledi

Ukrayna'nın güney cephesinde devam eden karşı taarruza yaklaşık 160 bin askerin katıldığı tahmin ediliyor (Reuters)

Birleşik Krallık kamu yayımcısı BBC, Ukrayna'nın işgal altındaki bölgeleri kurtarmak için Rus güçlerine karşı yürüttüğü karşı taarruz harekatının başındaki General Oleksandr Sırski'yle görüştü.

Ukraynalı generalle cephe hattına yakın gizli bir konumda buluştuklarını belirten BBC muhabiri Jonathan Beale, Sırski'nin üzerinde makineli tüfek olan bir asker araç kullandığını ve aracın içindeki ekranlardan cephe hattından gelen drone görüntülerini izlediğini aktardı.

Ukrayna'nın karşı taarruz harekatının birçok kişinin beklediğinden daha yavaş ilerlediğini kabul eden Sırski, "Çok hızlı sonuç almak istiyoruz ama gerçekte bu imkansız" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukraynalı general karşı taarruz harekatının yürütüldüğü bölgelerin mayın tarlaları ve savunma hatlarıyla kaplı olmasının Ukrayna ordusunun ilerleyişini yavaşlattığını söyledi.

Sırski, ABD'nin gönderdiği misket bombalarının Ukrayna'ya ulaştığını ve bu silahların birkaç gün içinde kullanıma hazır hale geleceğini ifade etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün Ukrayna'ya gönderilen misket bombalarıyla ilgili, "Rusya'nın da elinde çeşitli tiplerde parça tesirli mühimmattan oluşan yeterli bir stok var. Şimdiye kadar bunu kullanmadık. Belli bir dönemde malum mühimmat eksikliğine rağmen böyle bir ihtiyacımız olmadı. Ama tabii ki bize karşı kullanılırsa aynı şekilde cevap verme hakkımızı saklı tutuyoruz" şeklinde konuşmuştu.

Ukraynalı general, güçlerinin Bahmut'u yeniden ele geçirmeye yönelik harekatına dikkat çekti. Kentin hem stratejik hem de sembolik öneme de sahip olduğunu belirterek "Halkımız zaferler bekliyor. Küçük zaferlere ihtiyaçları var" diye konuştu.

General Oleksandr Sırski, savaşın ilk günlerinde Rusya'nın Kiev operasyonu sırasında başkentin savunmasını yönetmiş, ardından geçen yaz Ukrayna'nın Harkiv'i yeniden ele geçirdiği sürpriz karşı saldırı harekatına komutanlık etmişti.

"Zafer bizim için tek seçenek"

Batı basınından cephe hattını ziyaret eden bir diğer gazete de ABD merkezli Wall Street Journal oldu.

Ukrayna karşı taarruzunu takip eden gazete, Rus savunma hattının gerisine sızmakla görevli yaklaşık 100 kişilik bir keşif birliğine eşlik etti.


Birliğin başındaki Yüzbaşı Anatoliy Karçenko, mayın tarlalarında birçok zırhlı araç kaybettikten sonra yürüyerek ilerlemeye çalıştıklarını söylerken, "Kaybedecek bir şeyimiz yok. Zafer sadece önemli değil, aynı zamanda tek seçenek. Aksi takdirde hepimiz ölmüş olacağız" diye konuştu.

Bahmut'taki operasyona katılan 49 yaşındaki komutan Yuriy Ulşin ise Ukrayna'ya zırhlı araçlar gönderen Batı ülkelerinin bu araçları korumak için savaş uçağı ve hava savunma sistemi de sevk etmesi gerektiğini belirtirken, "Bu pedalsız bir bisiklet vermeye benziyor. Bisiklet için çok teşekkürler ama..." ifadelerini kullandı.

Eski bir jeolog olan ve 40 gönüllüden oluşan birliğe komutanlık yapan Ulşin, gökyüzünün kendileri için daima problem olduğunu söyledi.

Bahmut yakınlarındaki bir yamaçta konuşlanan Ulşin'in birliğinde Stinger füzeleri ve Sovyet döneminden kalma PKM makineli tüfeklerinden bulunduğu, birliğin dronelar için PKM'yi helikopterler ve savaş uçakları içinse Stinger füzelerini kullandığı belirtildi.


Independent Türkçe, BBC, Wall Street Journal, AA

DAHA FAZLA HABER OKU