Yeni nesil "Tuaregler"de ne değişti?

Kadın karar verme yetkisine ve boşanma durumunda evin sahibi olma hakkına sahip

Tuareglere mavi giysiler giydikleri için "mavi adamlar" denir (İletişim siteleri)

Cezayir'deki Sahra Çölü'nün kumları üzerine Tuaregler güney güneşi onları kavururken doğayla kucaklaşma haritasını çizdi.

Ama ataları onunla bir arada var olmuş, her şekil ve renkte yaşamla savaş vermiş, onlar için zor ve meşakkatli ama aynı zamanda heyecanlı ve mutlu bir yolculuk olmuş.

Bugünkü gençlere gelince, onu sadece yoksulluğun ve hararetin sembolü olarak görüyorlar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tuareg, su çarkı veya su kaynağı anlamına gelen Berberi dilindeki Tarka kelimesinden türetilmiş bir isim, ancak onlar Arapça Amazighler anlamına gelen Imajigen ve onurlu ve özgür insanlar anlamına gelen Imohagh olarak anılmayı tercih ederler.

Tuareg dilini Tamaşik, Tamaşek ve Tamahik olmak üzere üç lehçesiyle ve 24 harften oluşan Tifinag adlı kendi alfabesini kullanarak konuşurlar.

Tarih öncesi çağlarda Tuaregler, Garamantlar olarak biliniyordu, daha sonra İslami çağın başlarında takma adları maskeli oldu ve Cezayir, Mali, Nijer, Burkina Faso ve Libya arasındaki Sahra çölüne yerleşen grubun adı oldu.

Tuaregler, mavi giysiler giydikleri için "mavi adamlar" olarak anılırlar. Tuaregler dışarıda yürürken Talkalmost adlı 5 metre uzunluğunda bir bez parçasıyla örtünür ve ağızlarını da kapatırlar.

Bir erkeğin ağzını başkalarına göstermesi, bu toplumun geleneklerine göre ayıp olarak görülüyor. Öyle ki yemek yerken bile peçelerini kaldırmazlar.

Tuareg sarığıyla uyur ve gece gündüz hiçbir zaman başından çıkarmaz. Bu sarık yalnızca mavi renk olabilir.

Kaliforniya Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bazı renklerin insan durumu üzerindeki etkisi üzerinde testler yaptılar ve mavi rengin yorgunluğu giderdiği ve canlılığı artırdığı sonucuna vardılar.


Bedevi beyaz ırkı

Etnik olarak "bronzlaşmaya eğilimli beyaz bir ırk" olarak tanımlanırlar ve yakın zamana kadar Sahra Çölü'nün yollarını bilen ve kervanların içinde hareket ettiğine inanan uzmanlardı.

Sabırları, cesaretleri, suların yerlerini bilmeleri ve hareketlerinde yıldızların rehberliğinde ustalaşmaları onlara yardımcı oldu.

Yaşamları, atalarından miras aldıkları ve sert çöl doğasının dayattığı kadim bir gelenek ve görenek sistemi tarafından yönetilmekte.

Bir kısmı kerpiç evlere yerleşirken, çoğunluğu sık seyahat nedeniyle çadırlarda yaşıyor.

Çadırlarda yaşayanlar deve yetiştiriciliği, kervan ticareti ve Sahra'nın güneyindeki ülkelerle takas yaparak geçinirler.
 

1.jpg
Cezayir'deki Tuareglerin çoğunluğu sık seyahat nedeniyle çadırlarda yaşıyor (İletişim siteleri)

 

Ancak, kentsel toplumla bütünleşmeleriyle, özellikle şimdiki nesilden itibaren durumları değişti.

Ve çeşitli sektörlerde çalışmaya başladılar ve Cezayir parlamentosunda milletvekilleri, Millet Meclisi üyeleri, müdürler, üst düzey yetkililer ve yöneticiler dahil olmak üzere birçok görevde bulundular ve bu onları toplum içinde önemli bir konuma getirdi.


Kökenlerindeki farklılık

Birkaç gezgin, araştırmacı ve tarihçi Tuareg hakkında yazdı, ancak kökenleri hakkında yazanların en ünlüsü İbn Haldun olarak kabul ediliyor.

İbn Haldun Tuareglerin atalarını incelemekle ilgileniyordu. Onları eski çağlardan beri Arap Yarımadası'nın güneyinden İslam fetihlerinden önce yerinden edilmiş olan Arap kökenlerine kadar götürdü.

İbn Haldun ayrıca Sanhaja Berberi kabilelerinin Tuaregin ataları olduğundan ve önce Fas’ın uzak güneyinde yaşadıklarından, ardından üyelerinin Sahra çölüne yayıldığından bahsetti.

Modern çağa gelince, bazıları Tuareg in Libyalı Garamatların torunları olduğundan bahsettiği için çoğu Fransız olan rivayetler birbirinden farklıydı.

Bazıları onları Firavunlar döneminde Mısır'dan sürülen Hiksoslara bağlarken, Fenike kökenli olduklarını belirtenler de var.
 

2.jpg
Tuareg'in kökleri hakkında Fenike, Firavun ve Libya arasındaki rivayetler farklıydı (İletişim siteleri)

 

Tuaregler aynı zamanda güney Moritanya'da Aoudaghost krallığını kurduklarında İslam'ın yayılmasında rol oynayan Sünni Maliki Müslümanlardı.

Daha sonra hicri beşinci ve altıncı yüzyıllarda Kuzey Afrika'da ortaya çıkan Murabıtlar devleti kuruldu.

Ardından, kültürel ve dini radyasyonun en büyük merkezlerinden biri haline gelen ve tüm bölgede benzersiz bir ticaret merkezleri merkezi haline gelen kuzey Mali'deki tarihi Timbuktu şehrinde bulundular.

Resmi istatistiklerin olmaması nedeniyle Tuareg sayısını belirlemek zor, ancak bazı tahminler yaklaşık 1,2 milyon kişi olduklarını belirtiyor.

Kaynaklar, Nijer ve Mali cumhuriyetlerinde yarım milyonu aşkın, Cezayir'de 40 bini, Libya'da 150 bini aşkın insanın yaşadığından ve 100 binin de 1,2 milyon kilometrekarelik bir çöl arazisinde hâlâ hareket halinde olduğundan bahsediyor.


Kadınların karar verme yetkisi var

Tuareg toplumu kadınlara yüksek bir konum ve büyük bir bağımsızlık bahşeder ve tarihlerinin en ünlü figürünün Cezayir çölündeki Ahgar krallığının kurucusunun Tinhanan adlı bir kadın olması dikkat çekici.

Belki de erkeğin sürekli seyahat etmesi ve günlerce, aylarca evde bulunmaması, kendisini aile işlerini yürütmede, koyun, keçi ve deve yetiştirmede ve su çıkarmada Tuareg kadınına bağımlı hale getirdi.

Tuareg toplumunda, kadınların karar verme gücüne, mülk sahibi olma hakkına ve bir koca seçme hakkına sahip olmaları, boşanma durumlarında kocanın evi terk eden kişi olması kadının konumunu göstermekte.

Ayrıca kocanın boşanma durumunda eski karısının kendisine verdiğinden başka bir şey götürmeye hakkı yok ve Tuareg toplumundaki kadınlar boşanmaktan o kadar gurur duyarlar ki, boşanmış bir kadına "özgür kadın" denir.
 

3.jpg
Tuareg kadınları aile işlerini yürütmede ve koyun yetiştirmede kendilerine güvenirler (İletişim siteleri)

 

Tuareg meselelerinde uzman olan Baha el-Din Balto, Independent Arabia ile yaptığı röportajda, Tuareg’in nesilden nesle hala bağlı kaldığı kutlamalar, etkinlikler ve gelenekler olduğunu söyledi.

Mavi erkekler camiası için en önemli tarihlerden biri olarak kabul edilen Sibiba festivaline işaret etti.

Uzman festivalin, Firavun'un ölümünün bir kutlaması olduğunu söyleyenler ile uzun savaşlardan sonra Zelvaz ve el-Mihan tahtları arasındaki ateşkesin bir kutlaması olduğuna inananlar arasında fark bulunduğunu düşünüyor.

Ancak Tuareg topluluğu içindeki mitlerin kalıcılığını ortaya koyan ilk inanç daha muhtemel görünüyor.

Balto, konuyla ilgili düşüncelerini açıklarken Sibiba kutlamalarının, Cezayir'in güneyindeki Djanet bölgesindeki iki antik köy, Zelvaz ve el-Mihan arasındaki danslardan oluştuğuna dikkat çekiyor.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU