Karındeşen Jack'in kimliği 135 yıl sonra tespit edildi

Dönemin tıbbi kayıtlarına erişen bir araştırmacı ilginç benzerlikler keşfetti

Hyam Hyams'ın 1899'da akıl hastanesinde çekilen bir fotoğrafı (Londra Metropolitan Arşivleri)

19. yüzyıl Britanyası'nda işlediği seri cinayetlerle toplumda korku dalgası yaratan ve hiçbir zaman yakalanamayan seri katil Karındeşen Jack'in kimliğine ilişkin yeni iddialar ortaya atıldı.

Büyük büyük babası Karındeşen Jack soruşturmasını yürüten polislerden biri olan Sarah Bax Horton, o dönem görgü tanıklarının seri katilin görünümüyle ilgili verdiği detayları dönemin tıbbi kayıtlarıyla karşılaştırdı. 

Yaptığı araştırma sonucunda Karındeşen Jack'in Hyam Hyams isimli kişi olduğunu öne süren Horton, Hyams'ın cinayetlerin gerçekleştiği bölgenin merkezinde yaşadığını, puro üreticisi olduğu için bıçak kullanmayı iyi bildiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hyams'ın sara hastası ve alkolik olduğunu ve birkaç kez akıl hastanesine girip çıktığını söyleyen Horton, Karındeşen Jack olduğunu iddia ettiği kişinin eşi ve annesine satırla saldırmasının ardından gözaltına alındığını öne sürdü.

Hyams'ın tıbbi kayıtlarına ulaşan Horton, "Tarihte ilk kez, Karındeşen Jack ayırıcı fiziksel özellikler kullanılarak Hyam Hyams olarak tanımlanabilir" diye konuştu.

Görgü tanıkları Karındeşen Jack'in 30'larının ortasında görünen, bir kolunu bükemeyen ve dizlerindeki problemden kaynaklı düzensiz yürüyüşü olan bir kişi olarak tarif etmişti.

Tıbbi kayıtları inceleyen Horton, Hyams'ın cinayetlerin işlendiği 1888'de 35 yaşında olduğu, sol kolunu bükmesini ve uzatmasını engelleyen bir yaralanma yaşadığını ve topallayarak yürüdüğünü tespit etti.

Çeşitli revir ve akıl hastanelerinden alınan tıbbi kayıtlar Hyams'ın akıl sağlığındaki kötüleşmeyle Karındeşen Jack'in cinayetleri işlediği dönemin de birbiriyle örtüştüğünü ortaya koydu.

Hyams'ın sol kolunu kırdığı Şubat 1888'le kalıcı olarak akıl hastanesine kapatıldığı Eylül 1889 periyodu Karındeşen Jack'in cinayetlerinin artış gösterdiği bir dönem olarak kayda geçmişti.

Horton, cinayet periyoduyla Hyams'ın akıl sağlığı arasındaki ilişkiyi şu sözlerle açıkladı:

Özellikle ciddi epilepsi nöbetlerinden sonra çok vahşiydi. Bu durum cinayetlerin dönemselliğini açıklıyor. Görgü tanıkları garip bir yürüyüşü olduğunu söylüyordu. Dizleri zayıftı ve bacaklarını tam olarak uzatamıyordu. Ayaklarını sürür gibi yürüyordu. Bu muhtemelen epilepsinin yol açtığı beyin hasarının bir yan etkisiydi.

Görgü tanıklarının 165-170 cm boylarında geniş omuzlu birini tarif ettiklerini belirten Horton, "Hyams'ın boyu 1,70 cm'ydi ve 66 kiloydu. Fotoğrafı dikkat çekici şekilde geniş omuzlu olduğunu ortaya koyuyor" dedi.

Karındeşen Jack'in kimliğini belirlemeye yönelik çalışmalarda, daha önce aralarında öldürülmüş bir hayat kadınının ürkütücü resimlerini çizen sanatçı Walter Sickert'ın da yer aldığı bazı isimler ortaya atılmıştı.

Hyam Hyams da aslında yaklaşık 100 kişiden oluşan uzun şüpheli listesindeki isimlerden biriydi. Ancak Horton'a göre özellikleri yanlış tespit edildiği için Hyams'ın ismi hiçbir zaman öne çıkmadı.

Norton, "Onun biyografik verilerini doğru şekilde tanımlamak için çok çalıştım. Hyam Hyams asla Karındeşen Jack soruşturmasında bir şüpheli olarak tamamen araştırılmadı. Yaşayan kişilerin gizliliğini korumak için, Colney Hatch Akıl Hastanesi hasta kayıtlarını 2013 ve 2015'e kadar gizli tuttu" diye konuştu.

Norton, aile geçmişini araştırırken kendi büyük büyük babası Harry Garrett'ın 1888'den 1896'ya kadar Londra'da polis olarak görev yaptığını keşfettiğini ve bunun ardından cinayetleri araştırmaya başladığını söyledi.

Hayat kadınları ve sokakta yaşayan muhtaçları hedef alan Karındeşen Jack, kurbanlarının boğazlarını keserek ve vücutlarını doğrayarak Londra'da dehşet saçmıştı. Tarihin en gizemli suçlularından biri olan seri katil, Ağustos-Kasım 1888 periyodunda Whitechapel bölgesinde en az 6 kadını öldürmüştü.

Hyam Hyams ise 1888'in sonlarında Londra polisi tarafından akıl sağlığı gerekçe gösterilerek hastaneye kapatıldı ve 1913'teki ölümüne kadar burada tutuldu. Karındeşen Jack 1888'den sonra hiçbir cinayet işlemedi.


Independent Türkçe, Telegraph, RT

DAHA FAZLA HABER OKU