G7 ülkeleri Amazon ormanları için 20 milyon euro yardım yapacak

Yılbaşından bu yana Amazon ormanlarında 80 binden fazla yangın kaydedildi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (sağda) ve Şilili mevkidaşı Sebastian Pinera, G7 Zirvesinde ortak basın açıklaması yaptı / Fotoğraf: Reuters

Fransa’nın Biarritz şehrinde gerçekleşen G7 Liderler Zirvesinde Amazon ormanlarında devam eden yangınlarla mücadele için 20 milyon euro bağışlanmasına karar verildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Şilili mevkidaşı Sebastian Pinera ile gerçleştirdiği ortak basın toplantısında, “Şimdi yapacağımız şey Amazon ormanlarını yeniden canlandırmak için bir girişim oluşturmak olacaktır” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Macron, Amazon ormanlarındaki yangın mücadele ekiplerine en az 20 milyon euro gönderileceğini söyledi.

Fransız liderin açıklamalarını memnuniyetle karşılayan Pinera, “Bu meblağım Amazon için harcanmasından mutluluk duyuyoruz” dedi.

Macron, G7 Zirvesi öncesi Amazon’daki durumu “uluslararası kriz” olarak nitelendirmiş, bunun zirvenin ana konularından biri olarak ele alınması gerektiğini vurgulamıştı.

Brezilya’nın Amazon bölgesinde yılbaşından beri büyüklü küçüklü yaklaşık 80 bin orman yangını kaydedildi. 

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, daha önce yaptığı açıklamada bu yangını çevrecilerin “devlete baskı kurma” amacıyla çıkartmış olabileceğini söylemişti.

Çevrecilerse Bolsonaro hükümetini Amazon ormanlarını endüstriyel tarım ve maden ocakları için kullanma niyetinde olmakla suçlamıştı.

Brezilya hükümeti, yangına müdahalede yardımcı olması için orduyu göreve çağırmıştı.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonia Guterres, Amazon ormanlarındaki yangınla ilgili “Dünya nüfusunun iyiliği için evrensel mirasımızı korumak” zorundayız açıklamasını yapmıştı.

Konu, eylül ayında New York’taki BM Genel Kurulu’nda görüşülecek.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU