Çevre eylemine jandarma müdahale etti, CHP'li vekil Başevirgen hastaneye kaldırıldı

Biber gazından etkilenip hastaneye kaldırılan CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen: Ne olursa olsun direnişimize devam edeceğiz

Manisa Valiliği’nin Salihli ilçesi Hacıbektaşlı Mahallesi’ndeki Jeotermal Enerji Santrali için “ÇED gerekli değil” raporunu vermesinin ardından kentteki çevre eylemlerinin 2. gününde jandarmadan müdahale geldi.

Hacıbektaşlı Mahallesi’nde toplanan 200’ü aşkın mahalle sakininin Jeotermal Enerji Santrali’ne (JES) karşı çıktığı eyleme jandarma, biber gazıyla müdahale etti.

Mahalle sakinleri, yaşadıkları bölgenin 50 ila 100 metre çevresine kurulan JES’in doğaya zarar vereceğini ifade ederek, Manisa Valiliği’nin kararını protesto etti.

Çevre eylemine CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen ile Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu da katıldı.

 

Manisa JES eylemi.jpeg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Eylemin başlamasından bir süre sonra jandarma gruba biber gazıyla müdahale etti.

Müdahalenin ardından mahalle sakinleri ile jandarma arasında kavga çıktı.

27 kişi gözaltına alınırken, 3 asker yaralandı.

Astım hastası CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen de biber gazından etkilenerek Salihli Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

 

JES eylemi Manisa. Independent Türkçe. jpeg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

CHP’li Başevirgen, doktor müdahalesinin ardından taburcu edildi.

"Direnişimize devam edeceğiz"

Independent Türkçe'nin ulaştığı CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, şu sözleri söyledi:

8 ay önce, ocak ayında Hacıbektaşlı Mahallesi’nde köylülerimizin kaçak ve ruhsatı olmayan elektrik santrallerine karşı bir direnişi vardı. Biz de ocak ayında bu direnişe katıldık ve haklı direnişimiz sayesinde JES kapandı. Ancak 8 ay sonra Manisa Valiliği ‘ÇED gerekli değildir’ raporu verdi. Geçtiğimiz cuma günü şirket, bu bölgeye gelerek JES’i tekrar açmak istedi. Biz de Salihli-Turgutlu Çevre Platformu ile birlikte firmanın tırlarının geri çıkmasını sağladık. Bu sabah yine bölgeye geldik. İlerleyen saatlerde jandarmanın sert müdahalesi oldu, biber gazı atıldı. Ben astım hastasıyım, biber gazı beni çok fazla etkiledi. 27 kişi gözaltına alındı, 3 asker yaralandı. Yaralı askerlerimize acil şifalar diliyorum. Ben doktor müdahalesinin ardından taburcu edildim.

CHP’li Başevirgen sözlerine şöyle devam etti:

Ben Manisa Valisi’ne seslenmek istiyorum. Buraya gelip bu enerji santralini görsün. Çevre yaşam yerlerine 50 metre 100 metre yakın yerlerde santral kurmaya çalışıyorlar. Burada okul da, sağlık ocağı da var. Burası bir yaşam alanı. Görsünler, bu ‘ÇED gerekli değil’ kararını kaldırsınlar. Avukatlarımızla gerekli davayı açtık, yürütmeyi durdurma kararı bekliyoruz. Gediz çok değerli bir havza. SU YAPI ve Yönetimi Genel Müdürlüğü, Manisa Valiliği’ne Jeotermal ruhsatı verilmemesine ilişkin bir yazı gönderdi. Manisa Valiliği ise ‘ÇED gerekli değildir’ raporu çıkardı. Devletin kendi kurumu valiliğe ruhsat vermeyin diyor, onlar veriyor. Biz ne olursa olsun direnişimize devam edeceğiz ve köylülerimizle birlikte mücadele edeceğiz

Independent Türkçe, konuyla ilgili Manisa Valisi Ahmet Deniz'in özel kalemine ulaştı.

Özel kalem ile yapılan görüşmede Vali'nin toplantıda olduğu, uygun görmesi halinde gerekli açıklamayı yapacağı kaydedildi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU