G7’de gündem: İran, Rusya ve Brexit

Fransa’nın Biarritz kentinde düzenlenen G7 zirvesinde, İran’ın nükleer programı, Rusya’nın G7’ye yeniden katılması, Brexit konuları masaya yatırıldı. Sürpriz bir şekilde Fransa’ya gelen İran Dışişleri Bakanı Zarif, Fransa Devlet Başkanı Macron’la görüştü

Fotoğraf: İHA

Fransa'nın ev sahipliğinde Biarritz'de düzenlenen 45’inci G7 zirvesinde, liderler ikili görüşmeler gerçekleştirdiler. Toplantıları değerlendiren ülkelerin gündeminde ise İran’ın nükleer programı, Rusya’nın G7’ye yeniden katılması, Brexit ve Amazon ormanlarındaki yangınlar vardı.

İnsanların konuşmasını engelleyemem

G7 liderler zirvesi için Fransa'nın Biarritz kentinde bulunan ABD Başkanı Donald Trump, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Abe ile görüşmesinin ardından basının karşısına çıkan Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron'un G7 ülkeleri adına İran'a bir bildiri iletip iletmeyeceğinin sorulması üzerine, "Hayır, böyle bir konuyu tartışmadım" dedi.

Macron'un İran ile temaslarını desteklediğini söyleyen Trump, ‘Başbakan Abe'nin temaslarını da destekliyorum, çünkü o da İran ile konuşuyor ve anladığım kadarıyla çok iyi bir ilişkileri var. Ancak İran iki buçuk yıl önceki o eski İran değil. Fakat biz de kendi temasımızı yapacağız ama biliyorsunuz, insanların konuşmasını engelleyemem. Konuşmak isterlerse, konuşabilirler" ifadelerini kullandı.

Zarif-Macron görüşmesini de değerlerlendiren Trump, "Macron bana sordu, 'Görüşmek istiyorsanız görüşebilirsiniz' dedim" diye konuştu. İran'ın zor bir ekonomik durumda olduğunu söyleyen Trump, 'Güçlü bir İran istiyoruz, rejim değişikliği istemiyoruz' ifadelerini kullandı.

Macron'un tüm temaslarından haberdar olduğunu belirten Trump,  İran Dışişleri Bakanı Zarif'le göerüşecek misiniz sorusunu ise  'Onunla görüşmek için daha çok erken' diye yanıtladı. 

Rusya’nın dönmesi dünya için yararlı olur

Rusya’nın yeniden G7’de yer almasının gündemdeki tartışmalardan birisini olduğunu belirten Trump, ‘Bence bu dünyada pek çok şey için yararlı olurdu. Bence olumlu bir şey olurdu. Bazıları benimle aynı görüşte. Bu, tartışmakta olduğumuz bir konu" dedi.

AW785488_04.jpg
Fotoğraf: İHA

 

‘Kim, Güney Kore'nin 'savaş oyunları'na kızmış’

Son bir ayda yedinci kez füze denemesi yapan Kuzey Kore hakkında da konuşan Trump, şunları söyledi:

Bundan memnun değilim. Ancak Kuzey Kore lideri Kim Jong Un herhangi bir anlaşmayı ihlal etmiyor. Konuşuyoruz. Kendisinden geçen hafta çok hoş bir mektup aldım. Güney Kore'nin 'savaş oyunları'na kızmış. Doğrusunu isterseniz, onların de gerekli olduğunu düşünmüyorum.   

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Başkanı, Kim Jong Un'un uzun menzilli füzeler ile nükleer silahlar konusundaki sözüne sadık kaldığını da sözlerine ekledi.

Müzakerelerle çözüme ulaşılmalı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İran konusunda iyi ve yapıcı görüşmeler yapıldığını söyledi.

G7 ülkelerinin, İran ile ilgili görüşmelerine ilişkin, "Herkes İran'ın nükleer silahlanmaması hususunda hemfikirdi ve herkes bunun müzakere edilmiş bir çözümle olmasını istiyor." dedi.

"Herkes İran'ın nükleer silahlanmaması hususunda hemfikir ve herkes bunun müzakere edilmiş bir çözümle olmasını istiyor" diyen Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile yaptığı görüşmeyle ilgili G7 ülkelerinin liderlerine bilgi verdiğini de aktardı.

Alman Başbakan, zirvede gerilimin daha fazla artmaması ve nükleer anlaşmayla ilgili yeniden müzakerelere dönülüp dönülmemesi konularının tartışıldığını söyledi. Zirvede Rusya ve Ukrayna arasındaki ihtilafı da ele aldıklarını aktaran Merkel, bu konuda ortak ve farklı görüşlerin dile getirildiğini belirtti.

Minsk süreciyle ilgili Almanya ve Fransa'nın yakında Rusya ve Ukrayna devlet başkanlarının katılacağı bir zirve düzenleyeceğini söyleyen Merkel, Rusya'nın yeniden G7 formatına katılmasını konuşmak için bu süreçte ilerleme sağlanması gerektiğini vurguladı. Merkel iyi niyetle konuda ilerleme sağlamanın da mümkün olduğunu aktardı.

AW785820_01.jpg
Fotoğraf: İHA

 

Ağaçlandırma çalışmalarına destek olmak istiyoruz

Dünya ekonomisi için büyük riskler gördüklerini belirten Merkel, Amazon ormanlarındaki yangınlara da değindi. Yangınları ’küresel bir sorun’ olarak değerlendiren Merkel, bölgeyi yeniden ağaçlandırmak için destek olmak istediklerini ifade etti.

‘Yol zor ama denemeye değer’

Fransız mevkidaşı tarafından davet edilen ve sürpriz bir şekilde zirvenin yapıldığı Biarritz kentine gelen İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ve Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire ile görüştü.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Zarif, görüşmeye Alman ve İngiliz yetkililerin de katıldığını belirtti. Zarif, ‘Yol zor ama denemeye değer" ifadesiyle birlikte görüşmeden bir de fotoğraf paylaştı. Temasların ardından Bakan Zarif, uçağıyla Fransa’dan ayrıldı.

Iran's active diplomacy in pursuit of constructive engagement continues.

Met @EmmanuelMacron on sidelines of #G7Biarritz after extensive talks with @JY_LeDrian & Finance Min. followed by a joint briefing for UK/Germany.

Road ahead is difficult. But worth trying. pic.twitter.com/oXdACvt20T

 

Görüşmenin ardından İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de bir açıklama yaptı. Ruhani ‘yüzde 10-20 başarı ihtimali dahi olsa çaba gösterilmesi ve fırsatların kaçırılmaması gerektiğini’ söyledi. 

İngiltere 31 Ekim’de ayrılacak

G7’de en çok konuşulan konulardan birisi de Brexit oldu. İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk bir araya geldi. Görüşmenin detaylarını İngiltere Başbakanlık ofisi ‘10 Numara’ açıkladı.

Açıklamada, Johnson’un görüşmede İngiltere'nin her koşulda 31 Ekim'de AB'den ayrılacağını söylediği belirtildi.

Mevcut Brexit anlaşmasını antidemokratik bulduğunu ve parlamentodan geçemeyeceğini anlatan Johnson, daha iyi bir anlaşma için kararlı şekilde çaba harcayacağını söyledi.

Dış politika konularının da ele alındığı toplantıda, Johnson ve Tusk gelecek ay yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yeniden görüşmek için de sözleşti.

Görüşmelerin ardından G7 liderleri, aile fotoğrafı çektirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un eşi Brigitte Macron’un, ABD Başkanı Donald Trump’ı yanağından öpmesi de fotoğraf kareleri arasında yer aldı.

AW785821_01.jpg
Fotoğraf: İHA

 

Fransa sokaklarında ise G7 protestoları sürüyor. Fransız polisinin yoğun tedbirlerine rağmen devam eden gösterilerde dün 19 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Zirve kapsamında bir gün önce de 68 kişinin gözaltına alındığını açıklanmıştı. 

AW785590_01.jpg
Protestocular Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un belediyelerden çalındığı iddia edilen 120 portresini baş aşağı tutarak yürüdü   Fotoğraf: İHA

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU