Okyanuslar hızla ısınırken, tropikal balık türleri Kanada sularına kaçıyor

Dalgıç Lloyd Bond, "Sekiz yıl öncesine kadar tropikal balıklara nadiren rastlanırdı. Son birkaç yıldaysa neredeyse her dalışımda görüyorum" dedi

Dalgıç ve fotoğrafçı Lloyd Bond, Kanada sularında tropikal balıkların sayısında çarpıcı bir artış fark ettiğini söyledi (Lloyd Bond)

İklim krizi büyürken, Kuzey Kanada sularında kelebek balığı ve dikenli çütreler gibi bazı renkli tropik balıklara rastlanıyor.

Kanada'nın Yeni İskoçya bölgesinde 23 yıldır dalış yapan dalgıç ve fotoğrafçı Lloyd Bond, The Independent'a verdiği demeçte, doğal yaşam ortamlarından binlerce kilometre uzaktaki balıkların sayısında çarpıcı bir artış gözlemlediğini söyledi.

Bond, "Sekiz yıl öncesine kadar tropikal balıklara nadiren rastlanırdı. Son birkaç yıldaysa ağustosun sonundan ekimin ortalarına veya sonlarına kadar neredeyse her dalışımda görüyorum. Kelebek balığı (Chaetodon cinsi), sarıkuyruk (Seriola dumerili) ve sarı kuyruklu snapper balıklarının çoğaldığı görülüyor. (...) En az bir düzine türü fotoğrafladım ve diğer dalgıçların da çok daha fazlasını kaydettiğini gördüm. Kelebek balığı ve "bandtail" balon balığı (Sphoeroides spengleri, yavrusu yaklaşık 19 mm büyüklüğünde) gibi bazı türlerin yavruyken geldiği görülürken, diğerlerinin tamamen olgunlaştığında geldiği düşünülüyor" dedi.

Bond aynı zamanda yerel türlerde de değişiklikler fark ettiğini, bunlardan kurt yılan balığını eskiden daha sık görürken, bu türe artık en fazla yılda bir kez rastladığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kanada'nın federal deniz koruma kurumu Fisheries and Oceans Canada'nın verilerine göre okyanus sıcaklıkları 2010'da hızla tırmanmaya başladı.

York Üniversitesi'nden Dr. Bryce Stewart, deniz türlerinin özellikle fırtına ya da akıntıya kapılmışlarsa seyrek de olsa doğal sınırlarının dışına çıkabildiğini ancak bu durumun gittikçe daha fazla gözlemlendiğini söyledi.

Dr. Stewart, "Bu kısmen, insanların artık okyanus civarında daha fazla bulunmasından ve sosyal medyanın alışılmadık görüntüleri paylaşmayı eskiye göre daha kolay hale getirmesinden kaynaklanıyor. (...) Fakat genel olarak deniz türlerinin yayılma alanlarını değiştirdiklerine ve sular ısındıkça ekvatordan kutuplara doğru ilerlediklerine şüphe yok" dedi. 

İngiltere'de faaliyet gösteren deniz izleme programlarına bakıldığında İngiltere sularında da Akdeniz türlerinin arttığı görünüyor.

Dr.Stewart, “İklim değişikliğiyle birlikte okyanuslar ısınmaya devam ettikçe kazananlar ve kaybedenler olacak. Ama genel olarak canlı çeşitliliğinin azalması bekleniyor. Aynı zamanda yeni alanlara göç ettiklerinde, türlere ve habitatlara zarar veren hastalıkların veya istilacı türlerin tehdidi de söz konusu" dedi.

Geçen ay gezegenimizin en kuzeyindeki Nunavut bölgesinde bulunan Alert yerleşim yerinde "daha önce benzeri görülmemiş" bir sıcak hava dalgası yaşanmıştı. Kanada'nın meteoroloji kurumu, temmuz ayı sıcaklık ortalaması yaklaşık 5 derece olan yerleşimde sıcaklığın 21 dereceye kadar ulaştığını doğrulamıştı.

Eğer dünya hükümetlerince küresel sera gazı salımını azaltmak için ciddi önlemler alınmazsa, yüzyılın sonuna kadar okyanus sıcaklıkları 3,2 dereceye kadar artabilir.

Üstelik bu artış, atmosferdeki karbondioksit oranındaki artışın ve aynı zamanda suda çözünen oksijen miktarındaki azalmanın başka bir etkisi olan okyanus asiditesinin yükselmesiyle bir araya gelerek tahribatı şiddetlendirebilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU