Haşdi Şabi üslerine saldırılar devam ediyor

Irak Meclisi'ndeki ikinci büyük siyasi parti Fetih Koalisyonu, Haşdi Şabi üslerine yönelik hava saldırısından İsrail'i suçlayıp bunun açık bir şekilde savaş ilanı olduğunu söyledi

Haşdi Şabi'ye İHA ile saldırı düzenlendi / Fotoğraf: AA

Irak’ın Suriye sınırı yakınındaki Anbar vilayetine bağlı Kaim ilçesinde Haşdi Şabi’ye bağlı 45’inci Tugay’a kaynağı belirsiz insansız hava aracı (İHA) saldırısı düzenlendiği ve saldırıda bir Haşdi Şabi komutanının hayatını kaybettiği belirtildi.

Irak medyasında yer alan habere göre, İran'a yakınlığıyla bilinen Haşdi Şabi çatısı altındaki Bedir Tugayları Komutanı Hadi Amiri liderliğindeki Fetih Koalisyonu, son olarak Irak ve Suriye sınırına yakın Kaim ilçesindeki Haşdi Şabi'ye yönelik İHA ile düzenlenen saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“İsrail’e saldırı hakkımız bakidir”

Haşdi Şabi'nin üsleri, cephanelik ve son olarak kadrolarına yönelik saldırının İsrail tarafından düzenlendiği iddia edildi.

İsrail’in saldırılarına karşılık verilmesi haklarını korudukları ifadesine yer verilen açıklamada, "Irak'a, halkına ve ulusal egemenliğine savaş ilan edildiği bu olayda sorumluluk tamamen ABD başta olmak üzere uluslararası koalisyon güçlerindedir" değerlendirmesinde bulundu. 

ABD'nin Irak'taki askeri varlığına değinilen açıklamada, "Irak'ın hava sahasını koruduğunu iddia edip İsrail’e hava desteği veren ABD'nin Irak'taki varlığının gerekli olmadığı kanaatindeyiz” denildi.

Haşdi Şabi
Haşdi Şabi milisleri / Fotoğraf: AA


“ABD bölgeye terör gruplarını getirdi”

Haşdi Şabi Heyeti Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis yaptığı yazılı açıklamada son günlerde cephaneliklerinde meydana gelen patlamalarının arkasında ABD’nin olduğunu öne sürmüştü.

ABD uçaklarının Irak hava sahasındaki hareketlere dair bilgisinin olduğunu iddia eden Mühendis, ABD'yi askeri üsleri ve cephaneliklerini bombalamakla suçlamıştı.

Mühendis, "Irak'ın düşmanları Haşdi Şabi güçlerini farklı yollarla hedef almaya çalışıyorlar. Irak ve bölgeye terör gruplarını getiren ABD, Irak'ın egemenliğini ihlal etmeye devam ediyor ve Haşdi Şabi'yi vurmak için bütün yollara başvuruyor" yorumunda bulunmuştu.

Haşdi Şabi'nin mühimmat depolarının bulunduğu Şuheda, Eşref, Sakr ve Beled üslerine, 19 Temmuz-20 Ağustos tarihlerinde hava saldırıları düzenlenmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU