IŞİD'e özenip "kötü kadın" olmak isteyen ikili New York'u bombalama planlarını itiraf etti

İkili gizli bir polis memuru olduğu ortaya çıkan "Mel" adındaki üçüncü bir kadınla beraber bomba malzemeleri satın aldı

İkili terörle mücadele ekibinde gizli polis olan ve sadece adını bildikleri “Mel” isimli üçüncü bir kadınla bomba yapımı için malzeme de baktı (AFP)

IŞİD’e özenip New York’ta terör saldırısı planladığını itiraf eden iki kadın 20 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya.

35 yaşındaki Asia Siddiqui ve 31 yaşındaki Noelle Velentzas arabalara nasıl bomba yerleştirileceğini öğrendikten sonra şehrin Queens bölgesindeki evlerine propan gazı, lehim aletleri, cihatçı propaganda malzemeleri ve palalar depoladı.

İkili ayrıca bir mağazada, aslında terörle mücadele ekibinde gizli polis olan ve sadece adını bildikleri “Mel” isimli üçüncü bir kadınla bomba yapımı için malzeme de baktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Velentzas’ın “2013’teki Boston Maratonu saldırısından bu yana düdüklü tencerelere saplantılı hale geldiği” belirtildi. Boston'daki saldırıda iki erkek kardeşin patlattığı bombalar üç kişiyi öldürmüş ve yüzlercesini yaralamıştı.

İddiaya göre Velentzas suç ortağına, “Neden gerçek kötü kadınlar olmuyoruz?” diye sordu.

2014’ten kalma gizli kaydedilmiş bir ses kaydında Velentzas, Siddiqui’yle beraber “İslam Devleti’nin vatandaşı olduklarını” ve Usame Bin Ladin’in kahramanlarından biri olduğundan bahsederken duyuluyor.

IŞİD'e katılmak için Suriye’ye giden bir ABD’linin tutuklandığı söylendiğinde kadın, ABD’de de “Allah’ı hoşnut edecek” fırsatların bulunduğunu ifade etti.

Bilindiği kadarıyla ikili, şehirde ekip arkadaşıyla birlikte vurulup öldürülen polis memurunun cenaze merasimine saldırmayı tartıştı.

Ayrıca ikili Velentzas'ın saldırı esnasında “kafaya nişan al” demesiyle yönetim dairelerini hedef almayı da konuştu.

 

 

Federal mahkemede cuma günü yargılanan kadınların ikisi de “şiddet suçu işlemek amacıyla patlayıcı, tahrip edici cihaz ve toplu yıkıma neden olacak silahları bulundurmak, kullanımını öğretmek ve yaymaktan” suçlu bulundu.

Federal savcı Richard Donoghue “Şiddet içerikli, radikal ideolojilerini uygulamaya koymaya çalışan sanıklar, ABD tarihinin en kanlı terör saldırılarını incelemişler. Bunları Amerikan kolluk kuvvetlerini ve askeri personelini öldürmek amacıyla kendi planları için kılavuz olarak kullanmışlar” diye konuştu.

İkilinin suçlu bulunması, New York Polis Merkezi’nin kimi zaman tartışmaya yol açan gizli operasyon detaylarının mahkemede açıklanmayacağı anlamına geliyor.

Vatandaşlık hakları grupları, polislerin kullandığı taktikleri bu gibi olaylara dahil olmaya niyeti olmayan masum insanları komplolara çekebileceği sebebiyle eleştirdi. Mel adıyla bilinen gizli polis, genç Müslümanların arasına karışmak ve olası tehditleri önceden saptamakla görevliydi.

Polis yetkilileri Mel’in şahitlik etmeye zorlanması durumunda gizli kimliğinin zarar göreceğine yönelik kaygılarını belirtti.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU