Macron: Hiçbir G7 ülkesi İran'ın nükleer silaha sahip olmasını istemiyor

G7 zirvesine ev sahipliği yapan Fransa’nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün akşam G7 ülkelerinin liderlerinin bir araya geldiği yemekte konun İran olduğunu söyledi. Macron, ‘Hiçbir G7 ülkesi İran'ın nükleer silaha sahip olmasını istemiyor’ dedi

Fotoğraf: Reuters

Fransa’nın Biarritz kentinde düzenlenen G7 zirvesinde liderlerin buluştuğu akşam yemeğinde İran konusu konuşuldu. Gazetecilere yemekle ilgili açıklama yapan ev sahibi Fransa’nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İran'a nükleer anlaşma konusunda mesaj iletilmesi konusunda liderler tarafından kendisine görev verilmediğini söyledi. İran konusunda her ülkenin bazı inisiyatifler alacağını vurgulayan Macron şu değerlendirmelerde bulundu:

İran ile ilgili görüşmede iki husus öne çıktı. Birincisi, hiçbir G7 ülkesi İran'ın nükleer silaha sahip olmasını istemiyor. İkincisi, G7 ülkeleri bölgenin istikrarına ve barışına bağlı, buna zarar veren hiçbir eylem istemiyor.

Macron, liderler görüşmesinde Amazon'daki orman yangınlarının da gündeme geldiğini, yangınla mücadele eden ülkelere yardım etme konusunda hemfikir olduklarını da kaydetti. 

Trump’la harika zaman geçirdim

Abd Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmeyi de "Harika zaman geçirdim” diye anlatan Macron, "Her konu hakkında faydalı şekilde konuştuk. Doğrudan iletişim mesafe kat etmemizi sağlıyor. Trump'ın hedeflerinin ne olduğunu biliyorum. Trump, seçmenlerine ne dediyse onu yapan biridir. Trump'ın, Amerikan halkını, işçilerini ve ekonomisini savunması normal ve o sorumlulukların bilincinde" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU