60 bin yıl önce yaşamış Hobbit'in yüzü yeniden canlandırıldı

"Son görünüm bizi çok şaşırttı"

Hobbit'in saç rengi ve ne kadar tüylü olduğu bilinmediği için uzmanlar bunları verilerden yola çıkıp tahmin etti (Cicero Moraes)

Kemikleri ilk kez 2003'te Endoenzya'da bulunan insansı türün yüzü yeniden canlandırıldı. Henüz hakem değerlendirmesinden geçmeyen çalışma, 6 Haziran'da OrtogOnline adlı çevrimiçi dergide yayımlandı.

2,6 milyon yıl önce başlayan ve yaklaşık 11 bin 700 yıl öncesine kadar süren Pleistosen döneminden kalma kemikler, Endonezya'nın Flores adasında keşfedilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Homo floresiensis adı verilen türün keşfi bilim camiasında büyük yankı uyandırmıştı. Popüler kültürde bu türe, ünlü Britanyalı yazar J. R. R. Tolkien'in aynı adlı eserinden ilhamla "Hobbit" adı verilmişti.

Keşfedilen kemiklerin yüksek ihtimalle bir kadına ait olduğu düşünülüyor. Epey küçük bir kafaya sahip bireyin 106 santimetre boyunda olduğu tespit edilmişti.

Şimdiyse uluslararası bir ekip, söz konusu bireyin kafatasının dijital bir modelini oluşturdu. H. floresiensis'in pek fazla örneği olmadığı için Hobbit yüzünde, Homo sapiens ve şempanzeden alınan verilerden yararlanıldı.
 

Hobbit
Keşfedildiğinde kemiklerin 20 bin yıllık olduğu düşünülüyordu. Uzmanlar artık kemiklerin yaklaşık 60 bin yaşında olduğunu tahmin ediyor (Cicero Moraes)


Araştırmaya imza atan kişilerden Brezilyalı çizim uzmanı Cicero Moraes, Hobbit'in yüzünü nasıl görünebileceğini bu sayede ortaya koyduklarını söyledi:

Hobbit kafatası neredeyse tam. Kaş ortası ve burun kemiği bölgesinde küçük parçalar eksik ama neyse ki anatomik deformasyon yardımıyla bunları tasarlamak mümkün oldu.

Uzman, "Kabaca söylemek gerekirse, H. floresiensis'in muhtemelen modern insanlara göre daha az çıkıntılı bir burnu vardı. Ağız bölgesi bizimkinden biraz daha dışa çıkıktı ve beyin hacmi önemli ölçüde daha küçüktü" diye konuştu:

Son görünüm bizi çok şaşırttı.

Araştırmayı değerlendiren antropolog Gregory Forth, bu çalışma sayesinde insanların eski bir akrabasını daha iyi anlayabileceğini ifade etti:

Çalışma morfolojik olarak ilkel homininlerin gerçeğe daha yakın görüntülerini oluşturarak halkın ilgisini çekmek için bir yöntem sunuyor. Aynı zamanda bu tür ve diğer hominidlerle ilişkisi hakkında yeni bilgiler ortaya çıkarma potansiyeline de sahip.

 

Independent Türkçe, LiveScience, IFLScience, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU