Gökbilimcilerden eşsiz atılım: Yeni bir kütleçekim dalgası türü bulundu

Bilim insanları bulguların evreni anlamada yeni bir çağ açabileceğini söylüyor

Hızlı dönen nötron yıldızlar olan Pulsarlar, dar ve uzun radyo dalgası ışınları yayar (NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi)

Bilim insanları, evreni anlayışımızı temelden değiştirebilecek eşi benzeri görülmemiş bir bulgu olduğunu söyledikleri, evrende dalgalanan bir kütleçekim dalgaları korosu "duydu."

Akademik dergilerde yayımlanan bir dizi yeni makalede açıklanan bu keşif, uzayzamanın son derece güçlü kütleçekim dalgaları tarafından sürekli sarsıldığını gösteriyor. Bu dalgalar, kara deliklerden tespit edilen ve evreni anlamamızda büyük bir atılım olarak görülen tek seferlik kütleçekim dalgası patlamalarından 1 milyon kat daha fazla enerji barındırıyor.

Yeni sonuçlar, her şeyin galaksimizden geçerken yeni bir tür kütleçekim dalgası tarafından yavaşça küçültülüp genişletildiğini gösteriyor. Bilim insanları bunu, evrende yankılanan bir dalgalar "senfonisi" duymaya benzetiyor.

Flatiron Enstitüsü'nün Hesaplamalı Astrofizik Merkezi'nde yardımcı araştırmacı bilim insanı olan ve yeni bulgular üzerinde çalışan Chiara Mingarelli, "Bu bir koro gibi; tüm bu süper kütleli kara delik çiftleri farklı frekanslarda ses çıkarıyor" dedi.

Bu, kütleçekim dalgası arka planının şimdiye kadarki ilk kanıtı. Evrene dair yeni bir gözlem penceresi açtık.

Yeni bulgular, farklı akademik dergilerde yayımlanan bir dizi bilimsel dergi makalesinde açıklandı. Dünyanın en hassas 6 radyo teleskoplarıyla yapılan 25 yıllık gözlemlerin sonucu olan araştırma, dünya çapında farklı işbirlikleri tarafından eşzamanlı yayımlandı.

Bulgular sadece kendi açılarından kayda değer değil. Bu bulgular, örneğin galaksiler birleştiğinde oluşan ikili kara delikler hakkında bilgi edinmek için kullanılabildiğinden, evrenin bazı sırlarını keşfetme fırsatı da sunuyor.

Birleşik Krallık'taki Jodrell Bank Astrofizik Merkezi'nde öğretim görevlisi olan ve Astronomy and Astrophysics bilimsel dergisinde yayımlanan yeni çalışmalardan birine katkıda bulunan Michael Keith, "Bu sonuçlar, gizemlerini çözmeyi amaçladığımız Evren'e doğru heyecan verici bir yolculuğun başlangıcına işaret ediyor" dedi.

Dünya çapında yüzlerce gökbilimci ve fizikçinin onlarca yıl süren aralıksız çalışmalarının ardından, nihayet uzak Evren'den gelen kütleçekim dalgalarının uzun zamandır beklenen izlerini tespit ediyoruz.

Bilim insanları bu keşfi, uzak evrende güvenilir saatler olarak kullanılabilen sönmüş yıldızlar olan pulsarların gözlemlerini analiz ederek yaptı. Araştırmacılar bu kadar çok miktarda ayrıntılı veriyi bir araya getirerek, bu pulsarları çok yüksek doğrulukla ölçebildi ve bu da kütleçekim dalgalarını Dünya'daki tespit araçlarının imkan tanıdığından çok daha büyük bir ölçekte ölçmelerine olanak sağladı.

Almanya'nın Bonn kentindeki Max Planck Radyo Astronomisi Enstitüsü'nde baş bilim insanı olan ve çalışmaya katkıda bulunan David Champion, yaptığı açıklamada, "Pulsarlar mükemmel doğal saatlerdir. Ritimlerindeki hafif değişiklikleri tespit etmek için sinyallerinin olağanüstü düzenliliğinden yararlanıyoruz ve bu da Evren'in uzak noktalarından gelen kütleçekim dalgalarının uzayzamanda yol açtığı küçük esneme ve sıkışmaları algılamamızı sağlıyor" dedi.

Şimdilik araştırmacılar, şarkıcılarını oluşturan tek tek pulsarları değil, yalnızca devasa koroyu "duyabiliyor." Ancak birlikte beklenenden çok daha fazla gürültü çıkarıyorlar, bu da evrende bulunabilecek daha fazla sayıda ağır süper kütleli kara delik olabileceği anlamına geliyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU