AA: Almanya, AB-Türkiye ilişkileri için girişim başlatacak

Alman hükümeti kaynaklarına göre, Almanya Türkiye konusunda yeni bir değerlendirme süreci başlatılmasını, Avrupa Komisyonu ve Yüksek Temsilci'den, Türkiye ile işbirliği seçenekleri üzerinde yeni öneriler hazırlayarak, liderlere sunmalarını talep edecek

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesi sonrasında Berlin, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki siyasi diyaloğun yeniden canlandırılması ve çeşitli alanlarda işbirliği opsiyonlarının değerlendirilmesi için girişimde bulunacak.

Brüksel'de 29-30 Haziran'da düzenlenecek AB Liderler Zirvesi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başbakanlık kaynaklarına göre, zirvede liderlerin gündeminde ağırlıklı olarak Ukrayna ve göç konuları yer alacak.

Liderler ayrıca, AB-Türkiye ilişkilerini ve Kıbrıs'ta çözüm çabalarını görüşecek.

AA'nın Alman hükümetine yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Almanya, zirvede Türkiye konusunda yeni bir değerlendirme süreci başlatılmasını, Avrupa Komisyonu ve Yüksek Temsilci'den, Türkiye ile işbirliği seçenekleri üzerinde yeni öneriler hazırlayarak, liderlere sunmalarını talep edecek.

Türkiye ile ilişkilerin Almanya için önemli olduğunu dile getiren kaynaklar, özellikle ticaret, güvenlik ve göç politikaları ile genel jeostratejik durumda önemli bir partner olan Türkiye'nin öyle kalmaya devam edeceğini belirtti.

Kaynaklar, Türkiye, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ndeki (GKRY) seçimlerin ardından Kıbrıs meselesi konusunda Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki sürecin yeniden canlandırılmasını bir fırsat olarak görürken, bu konunun Avrupa Konseyi sonuç bildirgesinde yer alacağını, AB'nin bu müzakereleri destekleyeceğini ifade etti.

Almanya'nın, Türkiye'deki seçimlerin ardından AB-Türkiye ilişkilerini yeniden gündeme getireceğini aktaran kaynaklar, ilgili tüm tarafların da bu konuda siyasi irade göstermeleri durumunda, ilişkileri canlandıracak adımların destekleneceğini kaydetti.

Türkiye'nin, Suriye, İran, Irak ve Ermenistan gibi komşularıyla çok önemli bir bölgede yer aldığını anımsatan kaynaklar, bu nedenle Türkiye ile sadece ikili değil, AB tarafında da üst düzey ve yakın diyalog içinde olmanın gerekli olacağını vurguladı.

Türkiye-AB ilişkileri

Türkiye ile AB arasındaki ilişkiler son yıllarda olumsuz bir seyir izlemişti.

Kıbrıs meselesi, Doğu Akdeniz, göç sorunu gibi konular ilişkilerin olumsuz seyretmesinde başlıca gündem maddeleri olmuştu.

Bunun yanında iş insanı Osman Kavala ve eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da halen cezaevinde tutuklu bulunması da AB kurumları tarafından eleştirilmiş, bu durumda Türkiye ve AB ilişkilerine negatif etkide bulunmuştu.

Rusya-Ukrayna savaşında Türkiye'nin tarafsız ve arabulucu yaklaşımı, bunun yanında tahıl koridoru anlaşması ilişkileri bir nebze de olsa yumuşatırken, AB, Türkiye'nin de Rusya'ya yönelik yaptırım zincirine katılması istenmişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU