Avustralya'dan MH17'yi düşürenlere yaptırım kararı

2014'te düşürülen uçakta 38'i Avustralyalı olmak üzere en az 298 kişi ölmüştü

Bölgedeki işçiler Malezya Havayolları'na ait 17 sefer sayılı uçağın enkazından bir parçayı taşıyor (Reuters)

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong cumartesi günü, Avustralya devletinin 2014'te Malezya Havayolları'na ait 17 sefer sayılı uçağın (MH17) düşürülmesine karışan üç kişiye mali yaptırım uyguladığını açıkladı.

Uçak Ukrayna üzerindeyken Rus yapımı bir füzeyle düşürülmüş, uçakta bulunan 38'i Avustralya yurttaşı 298 kişi hayatını kaybetmişti.

Geçen yıl kasımda Hollanda'da bir mahkeme Rus istihbarat ajanları Igor Girkin ve Sergey Dubinski'yle Ukraynalı ayrılıkçı lider Leonid Karçenko'yu cinayetten gıyaben suçlu bulmuş ve ömür boyu hapis cezasına çarptırmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahkeme Başkanı Hendrik Steenhuis, duruşmada savcılar tarafından sunulan kanıtların, Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a uçan Boeing 777'nin 17 Temmuz 2014'te Moskova yanlısı Ukraynalı isyancılar tarafından ateşlenen bir Buk füzesiyle düşürüldüğünü ispatladığını söylemişti.

Sanıklardan hiçbiri Mart 2020'de başlayan duruşmalara katılmamıştı ve bu kişilerin yakın zamanda hapis cezalarını çekmeleri olası görünmüyor.

Uçak o gün Ukrayna'nın doğusundaki hava sahasından geçen 160 uçuştan biriydi. MH17, Ukrayna'nın Hrabove köyü yakınlarına düşmüştü.

Ukrayna devletiyle Rusya destekli isyancılar arasındaki çatışma nedeniyle 9,75 km yükseklikte bir yasak bölge vardı.

5 ülke (Hollanda, Avustralya, Belçika, Malezya ve Ukrayna) trajediyle ilgili olarak bir Ortak Soruşturma Ekibi (OSE) oluşturdu.

OSE uçağı düşüren Buk füze sisteminin Rus ordusuna ait olduğunu 24 Mayıs 2018'de açıkladı.

Yaklaşık 24,4 km yüksekliğe ulaşabilen füze, Ukrayna'nın doğusundaki isyancıların kontrolündeki bölgeden, muhtemelen yanlışlıkla bir Ukrayna askeri uçağı olduğu sanılan hedefe ateşlenmişti.
 

MH17
Bir adam, Ukrayna'nın Hrabove köyü yakınlarındaki kaza yerinde enkazın arasında yürüyor (AP)

 

Wong, cumartesi günü açıklanan yaptırımların geçen yıl Hollanda mahkemesi tarafından mahkum edilen iki kişiyi, Sergey Dubinski ve Leonid Karçenko'yu hedef aldığını söyledi.

Bakan, 2014'te Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçılığı desteklediği gerekçesiyle Avustralya'nın Igor Girkin'e zaten yaptırım uyguladığını belirtti.

Hükümet, uçağın düşürülmesinden sorumlu füze sistemini sevk eden tugayın komutanı olan Rus Silahlı Kuvvetleri'nde görevli Albay Sergey Muçkayev'e de yaptırım uyguladı.

Wong yaptığı açıklamada "Bu yaptırımlar Avustralya devletinin MH17 sefer sayılı uçağın düşürülmesinin sorumlularından hesap sormakta süregelen kararlılığını gösteriyor" dedi.

Avustralya, MH17 sefer sayılı uçağın düşürülmesinin kurbanları için hakikat, adalet ve sorumluluk arayışındaki kararlılığımızı sürdürüyor.

Uluslararası soruşturmacılar şubatta, Vladimir Putin'in Ukrayna üzerinde MH17'yi düşüren Rus füze sistemini verme kararı aldığına dair "güçlü göstergeler" olduğunu söylerken, Moskova daha önce sivil uçağın düşürülmesine karıştığını reddetmişti.

Uluslararası ekip, yeni bir kovuşturma başlatmak için yeterli delile sahip olmadığını iddia ederek soruşturmasını bu yıl askıya aldığını açıkladı.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU