DSÖ raporu alarm verdirdi: Uganda, yasal içki alma yaşını 21'e çıkarmayı planlıyor

"İleriki yaşlarda bağımlılık yapıcı madde kullanma oranları daha düşük oluyor"

Tasarı, mecliste yapılacak görüşmelerde değerlendirmeye alınacak (Reuters)

Uganda, yasal içki satın alma yaşını 18'den 21'e çıkarmayı planlıyor.

Uganda Sağlık Bakanlığı'ndan Hafsa Lukwata, özellikle gençler arasında bağımlılığa varan içki tüketiminin artış gösterdiğini belirterek, buna karşı önlem almak istediklerini söyledi. 

Bakanlığın akıl sağlığı ve madde bağımlılığı biriminin başkanlığını yapan Lukwata, hükümetin tasarısının bilimsel çalışmalara dayandığına işaret ederek, şu ifadeleri kullandı: 

Araştırmalar, 21 yaşına kadar bağımlılık yapıcı bir madde kullanmamış kişilerin, hayatlarının ilerleyen dönemlerinde bağımlılık yapıcı madde kullanma olasılıklarının çok daha düşük olduğunu gösteriyor.

Yetkili, çalışmalara göre 21 yaşına kadar bu maddeleri kullanmamış kişilerin, daha sonra da bağımlılık yapıcı madde kullanmama olasılıklarının yüzde 88 olduğunu söyledi. 18 yaşında bağımlılık yapıcı madde kullanmaya başlayan kişiler içinse aynı oran yüzde 48. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Alkol Denetim Yasası'nın yakında meclise sunulacağını belirten Lukwata, tasarıyla ilgili görüşmelerin başlama tarihini paylaşmadı. 

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) bu yılki Dünya Sağlık İstatistikleri Raporu'nda Uganda'da yıllık kişi başı alkol tüketiminin 12,2 litre olduğu belirlenmişti. DSÖ, raporunda Uganda için tespit edilen değerlerin, küresel ortalamanın üstünde olduğuna dikkat çekmişti.


Independent Türkçe, BBC, The Citizen

DAHA FAZLA HABER OKU