Köpek sahiplenmek kalbe iyi geliyor

Köpekler sahiplerini “dışarı çıkmaya, hareket etmeye ve düzenli bir şekilde kendileriyle oynamaya” teşvik ediyor

(Nicepik)

Yeni yayımlanan bir araştırmaya göre, evcil bir hayvana -özellikle de bir köpeğe- sahip olmak kalp sağlığınıza iyi gelebilir.

Araştırmaya göre evcil hayvanlara sahip olanlar, olmayanlara kıyasla, daha fazla fiziksel aktivite yaptığını, daha iyi beslendiğini ve kan şekerlerinin ideal düzeyde olduğunu bildirdi. 

Bununla birlikte, evcil bir hayvanın en büyük yararını -yaş, cinsiyet ve eğitim seviyesine bağlı olmaksızın- köpek sahipleri görüyor.

Akademik tıp merkezi Mayo Clinic tarafından yayımlanan bulgular, Çekya’da 5 yıl boyunca herhangi bir kalp rahatsızlığı olmayan bin 769 kişinin izlendiği Kardiozive Brno 2030 çalışmasından elde edilen verilerin ilk analizine dayanıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmaya katılanlar, Amerikan Kalp Birliği’nin Hayatın Temel 7’si diye tanımladığı vücut kitle indeksi, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, sigara kullanımı, kan basıncı, kan şekeri ve toplam kolesterol faktörlerine göre puanlandırıldı.

ABD’nin Rochester kentindeki Mayo Clinic’te önlenebilir kardiyoloji bölümü başkanı olan, çalışmanın kıdemli araştırmacısı Dr. Francisco Lopez-Jimenez, köpeklerin sahiplerini “dışarı çıkmaya, hareket etmeye ve düzenli bir şekilde kendileriyle oynamaya” teşvik edebileceğini ifade etti.

Çekya’nın Brno şehrindeki St Anne Üniversitesi Hastanesi Uluslararası Klinik Araştırmaları Merkezi’nde ve İtalya’daki Katanya Üniversitesi’nde araştırmacı olan Dr. Andrea Maugeri de konuyla ilgili şunları söyledi:

Söz konusu çalışma, Amerikan Kalp Birliği’nin fiziksel aktivite, meşguliyet ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltma açısından bir köpeğe sahip olmanın yararlarına ilişkin bilimsel açıklamasıyla örtüşüyor ve köpek sahiplenmekle kalp sağlığı arasında bir ilişki bulunduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmacılar, çalışma 2030’da sona erene kadar her 5 yılda bir verileri değerlendirmeyi sürdürmeyi planlıyor.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU