James Cameron, Titanik'le Titan arasındaki benzerliğe dikkat çekti: "Çok şaşırtıcı"

Ünlü yönetmen, Titanik'in enkazına 33 defa daldı

1997 yapımı Titanik'te Kate Winslet ve Leonardo DiCaprio başrolleri paylaşmıştı (Paramount Pictures)

Titanik'in yönetmeni James Cameron, filme ilham veren gerçek hayattaki trajediyle OceanGate'in Titan adlı denizaltısının başına gelenler arasındaki benzerlikler karşısında hayrete düştü. 

Dünya birkaç gündür, Titanik batığını keşfe çıkan ve 5 kişiyi taşıyan turistik denizaltının Atlas Okyanusu'nda kaybolmasını konuşuyor. Ara vermeden devam eden arama-kurtarma çalışmalarına rağmen, dün denizaltının patladığı ve kurtulan olmadığı belirlendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tur şirketi OceanGate, enkaza kişi başı 250 bin dolara sefer düzenlemişti. Şirket, turistleri güvenli bir şekilde geri getirmek için ellerinden geleni yaptıklarını belirtmiş ancak başarısız olmuştu.

Uluslararası medya olaya büyük ilgi gösterdi, konuyu iyi bilen sayısız kişiyle röportajlar yapıldı ve uzman görüşlerine başvuruldu. Gişe rekorları kıran Titanik'in Akademi Ödüllü yönetmeni James Cameron da ABC News'la konuştu. Söyleşide Cameron, dünyayı kasıp kavuran tartışmaya katkıda bulundu.

Kaptan defalarca uyarılmıştı

Cameron, röportajda sadece 11 Oscar ödüllü Titanik'in yönetmeni olarak değil, denizaltılar tasarlayan deneyimli bir okyanus dalışı meraklısı olarak da yorumda bulundu. 

Ünlü yönetmenin yıllar boyunca gemi enkazına 33 dalış gerçekleştirmiş olması da bu trajedi hakkındaki görüşlerini sadece ilginç değil aynı zamanda önemli kılıyor. 

James Cameron, felaketi günler öncesinden tahmin ettiğini de ifade etti:

Denizaltının elektronik ve iletişim sisteminin aynı anda gitmesi, radyo vericisinin yanıtsız kalması… Denizaltının başına gelenleri anladım. Hemen denizaltı topluluğundan bağlantılarıma eriştim ve bir saat içinde şu bilgilere ulaştım. İniştelerdi. 3.500 metredeyken 3.800 metreye doğru gidiyorlardı.

Bilgileri alınca denizaltında patlama olduğunu düşündüğünü söyleyen ünlü yönetmen şöyle konuştu:

Eğer yıkıcı bir olay olmadıysa ikisini de aynı anda kaybetmezsiniz, enerjisi yüksek bir felaket olmalı. Aklıma ilk gelen bir içe doğru patlama olduğuydu.

Cameron, derin su altı mühendisliği camiasındaki pek çok kişinin bu denizaltı konusunda en başından beri endişeli olduğunu ifade etti:

Hatta camianın önde gelen isimlerinden bazılarının şirkete mektup yazarak yaptıkları şeyin yolcu taşımak için fazla deneysel olduğunu ve sertifikalandırılması gerektiğini söylediklerini biliyorsunuz.

Olayın Titanik faciasıyla benzerliklere değinen Cameron, bu durumun kendisini çok etkilediğini ifade etti: 

Kaptan geminin önünün buzlanacağı konusunda defalarca uyarılmasına rağmen karanlık bir gecede son sürat buz sahasına doğru yol aldı. Ve bunun sonucunda birçok insan öldü.

68 yaşındaki Cameron, sözlerini şöyle sürdürdü:

Dünyanın dört bir yanında dalışlar devam ederken, uyarıların dikkate alınmadığı benzer bir trajedinin tam da aynı yerde gerçekleşmesi... Bence bu çok şaşırtıcı. Hakikaten gerçeküstü.

Titan adlı derin deniz aracı, 1912'de buz dağına çarparak batan Titanik’in Atlas Okyanusu’ndaki enkazına turistik amaçla sefer yapıyordu. 


Independent Türkçe, ABC News, Screenrant 

DAHA FAZLA HABER OKU