Pekin: Ortadoğu’daki uzlaşı Yemen sorununun çözümüne hizmet ediyor

Çin’in Yemen Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Shao Cheng (Şao Çeng), Yemenli tarafları bir an önce barışı sağlamak için fırsatları değerlendirmeye, Husileri ise askeri seçeneği terk edip diyaloğa dönmeye çağırdı

Çin'in Yemen Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Shao Cheng (Fotoğraf: Saad el-Enezi)

Şao, son dönemde Ortadoğu’da esen uzlaşı rüzgarlarının Yemen çözümüne hizmet ettiğine işaret etti. İsrail Türkiye ve Arap ülkeleri ile normalleşirken İran ve Suudi Arabistan da uzlaşı sürecinde. Şam rejimi de Arap Birliği’ne yeniden katılırken Türkiye diplomatik ilişkilerini koparttığı Mısır ve Suriye ile yeniden normalleşme sürecini başlattı.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarku’l Avsat’a konuşan Çin'in Yemen Büyükelçiliği Maslahatgüzarı, ülkesinin Yemen'de barışı sağlamaya yönelik Suudi Arabistan ve Umman’ın çabalarını takdir ettiğini ifade ederek, özellikle Riyad’ın çabaları ve Tahran ile ilişkilerinin iyileştirilmesinin Yemen dosyasının çözümü için uygun ortamı oluşturacağını bildirdi. Çinli diplomat, ülkesinin Riyad ile Tahran arasında arabuluculuktaki başarısına işaret ederek, “Suudi Arabistan ile İran arasındaki ikili ilişkilerin normalleşmesinin, Yemen dosyası da dahil olmak üzere bölgede daha fazla sorun ve dosyanın çözülmesine yardımcı olacağını ve bölgeye daha fazla istikrar ve güvenlik getireceğini yürekten umuyoruz” şeklinde konuştu.

Şao ayrıca, Yemen2in hali hazırda üç fırsata sahip olduğunu dile getirerek, “Birincisi, sekiz yıllık savaşın ardından halkın barış özlemi, ikincisi bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi, sonuncusu ise Suudi Arabistan ile Husiler arasında bazı alanlarda sonuç elde edilen müzakereler” dedi.

Yetkili, Yemen tarafları arasında yıllarca süren savaşın ardından kaybedilen güvende temsil edilen Yemen'in karşı karşıya olduğu zorluklara, bölge ülkeleri arasındaki ilişkileri iyileştirme sürecinin hala devam ettiği kırılgan duruma ve üçüncü olarak bir gecede çözülemeyecek ekonomik koşullar ve kötüleşen insani duruma değindi.

Çin’in Yemen ile arasındaki tarihi ilişkilere işaret eden Şao, “67 yıldan bu yana Çin ile Yemen arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasıyla ilişkiler çeşitli alanlarda gelişmelere sahne oldu. İki ülke arasındaki alışverişler büyüdü. Yemen'de çok sayıda Çin’in parmak izi var, bunların en ünlüsü Çin yolu ve köprüsü. Çeşitli siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda iyi ilişkilerimiz var. Çin-Yemen ilişkileri her alanda önemli ve sağlıklı gelişmelere tanık oluyor. Yemen gibi bir dostumuz ve ortağımız olduğu için gurur duyuyoruz. İki ülke arasındaki iş birliğini ilerletmek için uygun ortamın sağlanması için barış ve istikrarın yakında Yemen'de sağlanacağını umuyoruz” dedi.

 

Şark'ul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU