Antalya nüfusu kadar borçlu sırada: Kredi kartı borçları nasıl yapılandırılacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin borçlarını Ziraat Bankası aracılığıyla yapılandırabileceğini duyurdu. Türkiye’de borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 2,5 milyon kişiye dayanmış durumda 

AK Parti grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kredi kartı borçlularına seslenerek “Ziraat Bankası aracılığıyla ödeme güçlüğü yaşayan vatandaşlarımızın kredi kartı borçları tek bir çatı altında toplanacak” dedi. 

Erdoğan’ın açıklamasına göre vatandaşlar, hangi bankaya kredi kartı borcu olursa olsun Ziraat Bankası’ndan bir kredi alarak bu borcu kapatacak. 

Ziraat Bankası’ndan alınan kredi de uygun şartlarda 24 ya da 60 ay vadeli bir sürede, kişilerin gelirine uygun şekilde geri ödenecek. 

Erdoğan’ın açıklamasından hemen sonra yazılı açıklama yapan Ziraat Bankası da yeni uygulama kapsamında verecekleri krediye “Birleştiren İhtiyaç Kredisi” diyeceklerini duyurdu. 

Buna göre 24 aya kadar aylık yüzde 1; 10 ve 60 aya kadar aylık yüzde 1,20 faiz oranı seçenekleri sunulacak. 

Açıklamada yer alan ifadeye göre 31 Aralık 2018 itibariyle nakit avans kullanılması veya kredi kartı harcamaları sonucu ödemede güçlük çeken vatandaşlar, anapara ve faiz yükünü Birleştiren İhtiyaç Kredisi ile azaltacak. Söz konusu borçlar, uygun vade seçenekleri ile ödenecek hâle gelecek. 

Kaç kişinin ne kadar borcu var? 

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) verilerine göre Türkiye’deki toplam kredi kartı sayısı 65 milyon 483 bin 891. 

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi’nin verilerine göre ise 65,4 milyon kredi kartı sahibinden Ocak-Ekim 2018’de borcunu ödememiş gerçek kişi sayısı 684 bin 360. 

Bireysel kredi kartı borcunu ödememiş gerçek kişilerden borcu devam etmekte olan, yasal takibe intikal etmiş ve yasal takibi devam etmekte olan kişi sayısı ise Ekim 2018 itibariyle 2 milyon 485 bin 148 kişi. Yani 2,3 milyon kişinin yaşadığı Antalya ilinin nüfusundan daha fazla. 

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın 4 Ocak’ta yayınladığı haftalık para ve banka istatistiklerine göre bankalardaki tasfiye olunacak toplam bireysel ve kurumsal kredi kartı borçları 7 milyar 494 milyon 196 bin lira. 

DAHA FAZLA HABER OKU