Afrikalı liderin paylaşımı, barış misyonundaki silah tüccarını açığa çıkardı

Kıtanın en büyük silah tüccarlarından Ivor Ichikowitz'in adı, zirveden önce medyaya bildirilen isimler arasında yer almıyordu

Komorlar Birliği, Mısır, Senegal, Uganda, Zambiya ve Güney Afrika liderleri, Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın sonlanması için barış misyonu kurmuştu (Twitter/@KagutaMuseveni)

Aralarında Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni'nin de bulunduğu 7 Afrikalı lider, 5 Haziran'da Zoom üzerinden bir çevrimiçi toplantı düzenleyerek Rusya-Ukrayna savaşında arabuluculuk için neler yapabileceklerini ele aldı. 

78 yaşındaki Museveni'nin görüşmeden sonra Twitter'da paylaştığı ekran görüntüsü, görüşmeye katılacağı önceden duyurulmayan bir kişinin tartışmalı iş insanı Jean-Yves Ollivier'in yanında yer aldığını gösterdi. 

Dikkatli gözler, Londra merkezli Brazzaville Vakfı'nın başkanı Ollivier'in yanındaki kişinin Ivor Ichikowitz olduğunu belirledi.  


57 yaşındaki Ichikowitz, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin en büyük savunma sanayii şirketlerinden Paramount'un kurucusu ve yönetim kurulu başkanı. Bu şirket silahlı insansız hava aracı, savaş jeti, karakol gemileri ve piyade muharebe araçları gibi pek çok farklı kalemde satış yapıyor.  

Mail & Guardian adlı haber sitesi, Paramount Grubu'nun baskıcı yönetimlere silah sattığını bildirirken pek çok yolsuzluk suçlamasının da hedefi olduğunu vurguladı. Güney Afrika merkezli site, Malavi'deki 145 milyon dolarlık devriye botu ihalesinde patlak veren skandalın Joyce Banda hükümetinin devrilmesine neden olduğunu hatırlattı. Ichikowitz ne kendisinin ne de şirketinin hiçbir zaman mahkemelerde yolsuzlukla suçlanmadığını belirterek yanıt vermişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı ülkeyi merkez tutan The Continent gazetesi, kamuoyunda zirvenin lideri olarak görülen Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa'ya Ichikowitz'in neden katıldığını sordu. 70 yaşındaki Ramaphosa'nın sözcüsü Vincent Magwenya, "Ivor'un dahil olduğunu ilk kez duyuyorum. Onun pozisyonunun ne olacağından emin değilim" dedi. 

Ichikowitz, Ramaphosa'nın partisi Afrika Ulusal Kongresi'nin önde gelen bağışçılarından biri. 

Mail & Guardian konuyla ilgili sorularına ne Ichikowitz'in ne de Brazzaville Vakfı'nın yanıt verdiğini duyurdu. 

Ancak The Continent, Brazzaville Vakfı'nın başkanı Ollivier'in özel yazışmalarında şunların yazdığını bildirdi: 

Bay Ichikowitz, uzun zamandır Brazzaville Vakfı'nın dostlarından. Mevcut girişime karşılık beklemeden kaynak, bağlantı, erişim ve tavsiye sundu. 5 Haziran Zirvesi'ndeki görüşmede katkılarından dolayı 6 devlet başkanı ona resmen teşekkür etti.

Paramount Grubu'nun Rusya ya da Ukrayna'ya silah satıp satmadığı net değil ancak şirketin zırhlı araçlarından birinin cephede ve Rus kontrolünde olduğu görülmüştü. 

Rusya bağlantıları

"Putin'in Davos'u" diye bilinen Rodos Forumu'na 2019'da hem Ichikowitz hem de Ollivier katılarak konuşma yapmıştı. Zirveyi düzenleyen eski KGB çalışanı Vladimir Yakunin, Ukrayna topraklarındaki Rus faaliyetleri yüzünden 2014'ten beri Birleşmiş Milletler'in yaptırım listesinde. 

Brazzaville Vakfı Başkanı Ollivier, Rus devletinin sahip olduğu nükleer enerji şirketi Rosatom'a danışmanlık yapmış bir isim. Bu şirket, Ramaphosa'nın selefi Jacob Zuma'nın görevden ayrılmasına neden olan yolsuzluk skandalında yer almıştı. 

Ichikowitz de, Yakunin'in düşünce kuruluşu Medeniyetler Diyaloğu'yla 2020'de resmi işbirliğine girişen Brazzaville Vakfı'nın önde gelen destekçilerinden. 

Afrika ülkelerinin barış inisiyatifi heyeti geçen hafta önce Kiev'e gitti. Burada Rusya'nın saldırılarının neden olduğu patlamalarla ve sirenlerle karşılaşan ekip, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yle cuma bir araya geldi. Sonrasındaysa cumartesi günü St. Petersburg'a geçerek Vladimir Putin'le görüştüler. 

Heyette, Afrika Birliği Dönem Başkanı ve Komorlar Devlet Başkanı Azali Assoumani'nin yanı sıra Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Zambiya Devlet Başkanı Hakainde Hichilema, Mısır Başbakanı Mustafa Madbuli yer aldı. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, Kongo Demokratik Cumhuriyeti lideri Denis Sassou Nguesso ve Museveni temsilcilerini göndermeyi tercih etti. 

Putin'le üç saatten fazla süren görüşmede Ramaphosa'nın 10 maddelik barış teklifi de ele alındı.

 

Independent Türkçe, Mail & Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU