Çelik: Vahşet görüntülerinin yayılması bir başka vahşettir

Emine Bulut cinayetine ilişkin açıklamalarda bulunan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Orada insan hayatını kaybederken birileri yardım etmek yerine görüntü almak gibi bir duruma nasıl düşebiliyorlar?" diye sordu

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in sosyal medyada yayılmasını eleştirdiği görüntülere yayın yasağı getirildi / Fotoğraf: AA

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı devam ederken basın toplantısı düzenleyen Ömer Çelik, Emine Bulut cinayetine vurgu yaparak bugünün çok üzücü bir gün olduğunu vurguladı:

Bugün karşı karşıya kaldığımız vahşet, bütün hafızamızı yeniden aynı acıyla yüzleştiren, bundan sonrası için yapmamız gerekenler konusundaki hassasiyetimizin daha da artmasına bizi davet eden bir durum. Bugün karşı karşıya kalınan görüntünün milletimizde haklı infial yaratması, bir annenin çocuğunun gözleri önünde hayatını kaybetmesi üzüntü kaynağı.

Çelik konuşmasında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Emine Bulut cinayetine müdahil olduğunu hatırlattı, "Bu katliamı gerçekleştiren şahsın en yüksek cezayı alması, hepimizin temennisidir. Burada sadece siyaset kurumunun, sadece hükümetin alanına giren vazifelerinin çok ötesinde bir durumla karşı karşıyayız” dedi.

Konunun partiler üstü mesele olarak görülmesi gerektiğine işaret eden Ömer Çelik, meselenin sadece partilerden ibaret olmadığına da vurgu yaparak tüm kesimlere çağrıda bulundu.

 

Emine Bulut Twitter.jpg
Emine Bulut / Fotoğraf: Twitter @suleceticinadalet

 

Görüntü çekenlere eleştiri

Çelik, olay sırasında Emine Bulut’a yardım etmek yerine yaşananları kayda alanları eleştirdi, “Bir insan hayatını kaybederken, birileri ona yardım etmek yerine görüntü alma işiyle uğraşmak gibi bir duruma nasıl düşüyor?” diye sordu:

Cumhurbaşkanımız da değindiler, rahmetli Emine Bulut'un hayatını bu şekilde kaybetmesi kadar, bu şekilde hayatını kaybederken ona yardım etmek yerine birilerinin görüntü alma telaşına düşmesi, seyirci olması bunu çok çaplı olarak ele almamız gerektiğini gösteriyor. Orada bir insanın hayatını kaybederken, birileri ona yardım etmek yerine görüntü alma işiyle uğraşmak gibi bir duruma nasıl düşüyor? Bu topyekun değerlendirilmesi gereken bir konu.

AK Parti sözcüsü, kadın cinayetlerinin önlenebilmesi için yasal düzenlemelerin ötesinde kültürel, ahlaki hassasiyetlerin de oluşturulması gerektiğine değindi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çelik, konunun toplumsal düzeyde bir bilince, dirence, duyarlılığa, hassasiyete dönüşmesi gerektiğini ifade etti.

Neşet Ertaş’ın sözleri hatırlatıldı

Ömer Çelik, Neşet Ertaş'ın, "Kadınlar insandır, biz de insanoğluyuz" sözüne atıfta bulunarak yeni nesillerin bu bilinçle yetiştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Her türlü şiddet kültürünün dışlanması gerektiğini kaydeden Çelik, özellikle kadına ve çocuğa dönük her türlü şiddet eyleminin toplumsal düzeyde ahlaki ve kültürel olarak suç sayılması gerektiğine değindi.

Ancak bu olayların sadece yasal düzenlemelerle çözülmediğine dikkat çeken AK Parti sözcüsü, sözlerini şöyle sürdürdü:

Birbirine parmak sallayarak, onu bunu suçlu ilan ederek çözülmüyor. Bu, hepimizin meselesidir. Hepimizin yarasıdır. Medeni bir toplum hayatına yakışmayan bir meseledir. Her türlü şiddet reddedilmelidir. Ama kadına ve çocuğa dönük şiddet olduğunda, bunun binlerce kat misliyle reddedilmesi gerekir.

"Vahşet görüntülerinin yayılması, bir başka vahşettir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da MKYK'da Emine Bulut cinayetine değindiğini aktaran Çelik, şu ifadeleri kullandı:

Sosyal medyada, medyada bu görüntülerin bu şekilde yayılması, toplumun diğer kesimlerinin bilhassa çocukların, bundan nasıl etkileneceğinin iyi hesaba katılması gerekiyor. Vahşet görüntülerinin yayılması, bir başka vahşettir. Şiddet görüntülerinin yayılması, bir başka tür şiddettir. Sayın Cumhurbaşkanımız, bu konudaki hassasiyetlerini de ortaya koydular. Özellikle sosyal medyada bu vahşet kültürüne karşı nasıl bir duyarlılık oluşturulabilir, nasıl bir hassasiyet oluşturulabilir öteden beri bunun altını çiziyorlar. Biz AK Parti olarak, MKYK'mız, MYK'mız olarak, bu konuda üstümüze düşen yeni vazifeler varsa her türlü öneriye, iş birliğine açığız.

Emine Bulut’u öldüren eski eşi Fedai Varan'a ağırlaştırılmış müebbet cezası istenirken, Ömer Çelik'in de yayılmasını eleştirdiği görüntülere yayın yasağı getirildi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU