İsrail'den İran'a gözdağı: Hipersonik füzeleri vuracak savunma sistemi geliştiriliyor

Tahran yönetimi, ilk yerli üretim hipersonik füzesini geçen hafta tanıtmıştı

Füzeyle ilgili teknik özelliklerin, haftaya Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenecek havacılık fuarında paylaşılması bekleniyor (Rafael)

İsrail, Rusya ve İran'a gözdağı vererek hipersonik füzeleri vurabilecek yeni bir hava savunma sistemi geliştiriyor.

Devlete ait savunma firması Rafael'in üzerinde çalıştığı Sky Sonic adlı sistemin, sesten 5 ila 25 kat daha hızlı hareket eden hipersonik füzeleri vurmasının hedeflendiği bildirildi.

İsrail'in ünlü hava savunma sistemi Demir Kubbe'yi de tasarlayan firmanın yöneticisi Yuval Stenitz, Sky Sonic'in "hipersonik balistik füzeleri ve hipersonik seyir füzelerini havada imha edeceğini" söyledi.

Projeyle ilgili çarşamba günü paylaşılan bir animasyon videoda, Sky Sonic sisteminin nasıl çalışacağı da gösterildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Stenitz, sistemin ne zaman tamamlanacağına ve ordu tarafından kullanıma hazır hale geleceğine dair bilgi paylaşmadı. 

Birleşik Krallık (BK) merkezli haber ajansı Reuters, Pentagon'un da projeyle ilgili bilgilendirildiğini aktardı. İsrail Savunma Bakanlığı'ysa ajansın yorum talebini reddetti.

BK'nin önde gelen gazetelerinden Telegraph da Sky Sonic'in "dünyada sadece hi̇personi̇k füzeleri̇ vurmaya odaklanan i̇lk hava savunma si̇stemi̇ olacağını" yazdı.

İsrail'in yeni projesi, İran'ın ilk yerli üretim hipersonik füzesi "Fattah"ı geçen hafta tanıtmasının ardından geldi.
 


İran Devrim Muhafızları'nın Havacılık ve Uzay Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade, 6 Haziran'da yaptığı açıklamada hassas güdümlü füzenin 1400 kilometre menzili olduğunu ve sesten 15 kat daha hızlı gidebildiğini söylemişti. 

Hacızade, "Bu füzeye karşı koyabilecek ya da rakip olabilecek hiçbir sistem yok" demişti.

Rusya da 2018'de Kinjal hipersonik füzesini tanıtmıştı. Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan Ukrayna savaşında füzeler ilk kez kullanılmıştı. 

Ukrayna, Kremlin'in "düşürülemez" dediği Kinjal füzelerinden 6 tanesini mayısta vurduklarını öne sürmüştü. Rusya da aynı ay hipersonik füzeyle Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki ABD yapımı Patriot hava savunma sistemini vurduklarını iddia etmişti.


Independent Türkçe, Telegraph, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU