New York’ta iki ağızlı balık bulundu

Nedeni çevre kirliliği mi? Yaralanma mı? Yoksa hayali bir göl canavarı mı? Bir alabalığın nasıl iki ağızlı olabileceğine dair çok sayıda teori var

Debbie Geddes'in yakaladığı iki ağızlı balık (Screengrab NBC: Knotty Boys Fishing)

Denizde balıktan bol ne var? Ama bu sıra dışı arkadaşa kesinlikle çok azı benzeyebilir.

Çünkü bu tuhaf görünümlü alabalığın iki ağzı var.

New York eyaletinde bulunan Plattsburgh şehrindeki Champlain Gölü’nde avlanan amatör balıkçı Debbie Geddes’in oltasına mutasyona uğramış balık takıldı.

Geddes’in Facebook’tan yayımladığı fotoğraflar sosyal medyada viral oldu. Çok sayıda kişi balığın neden iki ağzının bulunduğuna dair çeşitli teoriler ortaya attı.

Plattsburgh’da yaşayan Geddes “Oltaya takıldığında iyi bir balık yakaladığımı düşündüm. Hatta kendi kendime ‘Hissettirdiği kadar büyük bir şey olsun’ dedim. Balığı tekneye çektiğimizde gördüklerime inanamadım! Balığın iki ağzı vardı! Ama yine de sağlıklıydı ve yaşıyordu. Çok etkileyiciydi! Hemen birkaç fotoğraf çektikten sonra balığı göle salıverdik” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geddes’in iş arkadaşı Adam Facteu da balığın görüntülerini Facebook’taki Knotty Boys Fishing isimli sayfadan yayımladı. Fotoğraflar o zamandan beri 5 binden fazla paylaşıldı.

Geddes “Balığın bu kadar ilgi topladığına inanamıyorum. Halkın tepkisi ve teorileri epey ilginç. Ben kişisel olarak bunun eskiden meydana gelmiş bir yaralanmadan kaynaklandığını düşünüyorum. Büyük ihtimalle başka bir balıkçının oltası yüzünden” dedi.

Mutasyonun sebebinin doğum kusuru olduğuna veya hava kirliliği sonucu gerçekleştiğine dair de teoriler vardı.

Yerel halktan bazı kişilerse balığın gölde yaşadığı düşünülen yaklaşık 57 metre uzunluğundaki hayali canavar Champy’yle bağlantılı olabileceğini ileri sürdü. Ancak balığın yaklaşık 3 kilo ağırlığında olduğu düşünüldüğünde bu iddia gerçekten uzak.

Ancak gerçek sebep biraz daha sıradan olabilir: Hasarlı kaslar ve deri.

The Independent’a konuşan Londra Doğa Tarihi Müzesi’nde balık araştırmacısı Ralf Britz “Tüm balıkların ağızlarının arkasında bir takım solungaç yayı ve bir hiyoid yayı vardır. Bu balıkta -ya doğuştan kaynaklanan bir kusur ya da büyük ihtimalle sakatlık yoluyla- bu yayları kaplayan ve alt çeneye bağlayan deri ve kaşın kaybolduğu ve iskelet yapısının olmadığı görünüyor. Bu görülmemiş bir şey fakat tüm alabalıkların deri ve kaslarının altında bu vardır” dedi.

Yanıt ne olursa olsun, Geddes böyle bir şeyin gözden kaçmadığı için mutlu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU