Bakanlık ile sendikalar arasındaki "tutanak" kavgası büyüyor: Toplantı tutanağı gerçeğe aykırı belge gibi düzenlendi, sendikalara kapalı zarfta verilmek istendi

Zam oranında tıkanan Toplu Sözleşme Görüşmeleri sonrası tutanak krizi yaşandı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın çok sert bir şerh yazarak tutanağı aldı

5. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, memur sendikaları ile hükümet arasında bir uzlaşıya varılamaması nedeniyle Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na havale edildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Hakem Kurulu'na gönderdiği toplantı tutanağında görüşmelerde uzlaşıya varılamadığı bildiriliyordu. 

Sendikalar ise 20 gün boyunca devam eden görüşmelerde birçok konuda anlaşmaya varıldığını, anlaşılmayan konunun maaş artış oranı olduğunu belirtiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak üzerinde anlaşmaya varılan hususlar toplantı tutanağına yazılmadığı için Hakem Kurulu her şeye yeni baştan başlamış olacak ve sendikaların masada alınması için mücadele ettiği haklar da tehlikeye girecek.

Toplantı tutanağında, toplu sözleşme görüşmelerinde üzerinde mutabakata varılan konuların yer almaması sendikalarda büyük bir rahatsızlık oluşturdu.

Memur-Sen'in tutanağa şerhi: Kapalı zarfta tebliğ edilmek istenen tutanağı...

Heyet Başkanı olarak toplu sözleşme pazarlığına oturan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın bu tutanağı bir sayfalık bir şerhle aldı.

Yalçın, tutanağın kapalı zarf içinde kendilerine tebliğ edilmek istendiğine dikkat çekti.

Yalçın, şerhinde, 4688 sayılı kanunu hatırlatarak, görüşmelerin uyuşmazlıkla sonuçlanması halinde üzerinde uzlaşılan ve uzlaşılmayan konuları içeren toplantı tutanağının sendika temsilcisi ve Kamu İşveren Heyeti tarafından imzalanacağının hüküm altına alındığını hatırlattı.

Independent Türkçe'nin ulaştığı bu şerh metninde Yalçın toplantı tutanağının tarafına imzalanmak üzere sunulmadığını belirterek, toplu sözleşme görüşmelerinde birçok hususta uzlaşmaya varıldığını ancak toplantı tutanağına bunların geçirilmediğini söyledi.

Yalçın şu ifadelere yer verdi:

"Toplu sözleşme müzakereleri kapsamında hizmet koluna ilişkin tekliflerin öncelikle dörtlü tasnif edilerek bir komisyon raporu hazırlanmıştır. Söz konusu raporda; 

A-  4. Dönem Toplu Sözleşme hükümlerinin aynen devam ettiği teklifler
B-  4. Dönem Toplu Sözleşmede yer alan ve 5. Dönem Toplu Sözleşmede revize edilmesi önerilen teklifler
C- Niteliği itibariyle hizmet kolu kapsamında görüşülebilecek teklifler
D- Niteliği itibariyle hizmet kolu kapsamında görüşülebileceği konusunda uzlaşılamayan teklifler başlıklarına yer verilmiştir.

Bunlar da; A başlıklı bölümdeki tekliflerin tamamınını, B ve C başlıklı bölümlerdeki tekliflerin azımsanmayacak bölümünün 5. Dinem Toplu Sözleşmede yer alması konusunda uzlaşılmasına rağmen ilgili tespit tutanağı içerisinde bunlara ilişkin hiçbir bilgiye, belgeye, içeriğe yer verilmemiş, sadece uzlaşma olmadığı bilgisine yer verilerek fiili durum gerçekle uyumlu olmayacak ve eksik kalacak bir biçimde tespit tutanağına yansıtılmıştır"


Tutanak gerçeğe aykırı belge mahiyetinde düzenlendi, yasal haklarımız saklı

Yalçın, tespit tutanağının altında imzası bulunan isimlerden hiçbirinin kamu işveren temsilcisi olarak bu sıfatla müzekere sürecinde sorumluluğu olmadığını vurgulayarak şunları söyledi:

"Tespit tutanağının düzenlenmesi için gereken şartlar oluşmadan ve temel yasal yükümlülük olarak gözüken "toplantı tutanağı" düzenlenmesi sorumluluğu yerine getirilmeden yapılan işlemin hukuka, yasal düzenlemelere, toplu sözleşmeye ilişkin uygulama kaynaklı teamüllere aykırı olduğu, müzakere sürecinde uzlaşılan ve taraflar arasında mutabakata varılan teklif ve konularla ilgili hiçbir hususa yer vermeyen tespit tutanağını gerçeğe aykırı belge mahiyeti taşıyacak biçimde düzenlendiği şerhiyle diğer bütün haklar kullanılacak biçimde saklı kalmak üzere tebellüğ ediyorum."

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU