İtalya'da merkez sol parti, göçmen karşıtı politikaların sonlandırılmasını şart koştu

Demokratik Parti daha insani bir göçmen politikası istediğinin sinyalini verdi

Open Arms kurtarma gemisi İtalya'nın güneyindeki Sicilya adası Lampedusa'ya yaklaşıyor. İtalya hükümeti gemiyi aşırı-sağcı İçişleri Bakanı Matteo Salvini'nin yönetimindeki limandan gönderiyor (AP)

İtalya’nın merkez sol muhalefeti kurulacak yeni koalisyon hükümetine katılmak için temel taleplerinden birinin daha insani bir göçmen politikası olduğunu belirtti.

Ülkedeki 5 Yıldız Hareketi (M5S) ve aşırı sağcı Lig Partisi arasında kurulan popülist koalisyon hükümeti anlaşmazlık nedeniyle bu hafta dağıldı.

Anketlerdeki başarısından faydalanmak isteyen Lig Partisi seçimleri yenilemek istiyor ama M5S, soldaki Demokrat Parti’yle (PD) yeni bir hükümet kurmak için bir araya gelmeye açık olduğunu söyledi.

Demokrat Parti'nin lideri Nicola Zingaretti çarşamba günü yaptığı açıklamada herhangi bir anlaşmanın bel kemiğini oluşturmasını istediği 5 koşulu belirtti: Avrupa Birliği “üyeliğine sadakat”, merkezi rolü parlamentoya vermek, çevresel sürdürülebilirliğe dayalı ekonomik gelişme, yatırımı artırmak için ekonomi politikasında değişiklik ve göçmen politikasında önemli bir değişiklik.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Belirli talepler arasında, Lig'in bulunduğu koalisyon döneminde geçirilen güvenlik ve göçle ilgili yasaların feshedilmesi de yer aldı. Demokrat Parti ayrıca, M5S’e yakın bir bağımsız siyasetçi olan ve görevinden istifa eden Başbakan Giuseppe Conte’yi destekleyemeyeceğini söyledi.

İtalya hükümeti, şimdi görevden ayrılan son hükümetin göç konusuna yaklaşımı nedeniyle uluslararası eleştirilerin hedefi olmuştu. Göçmen karşıtı önlemler arasında yerel siyasetçilerin kentleri güvenli bölge yapma ve limanları kurtarma gemilerine kapatma tedbirleri de yer alıyordu.

5 Yıldız Hareketi’nin lideri Luigi di Maio, hareketin kilit roldeki siyasetçileri Demokrat Parti'nin taleplerine burun kıvırmış olsa da, perşembe günü yeni “mutlak çoğunluk” için müzakereye hazır olduklarını söyledi.

M5S’nin en önemli siyasetçilerinden biri olan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Manlio Di Stefano ise “Demokrat Parti’nin vetolarını kabul etmeyeceğiz, belirttikleri 5 koşulu kabul etmemiz ya da Conte’nin gitmesi gerektiğini, yoksa anlaşma olmayacağını söyleyemezler” dedi.

Söz konusu koalisyon döneminde Lig kendi zeminini genişletirken M5S’nin desteğiyse büyük ölçüde düştü.

Önceki hükümetin çözülüşü Fransa’ya uzanacak yeni uluslararası yüksek hızlı tren hattı konusundaki politikayla başlamış görünüyor. Fakat M5S’nin artık Lig’in lideri Matteo Salvini’yle çalışamayacağını söylemesiyle çatışma bir ölçüde kontrolden çıktı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU