İran’da bir bisiklet paylaşım sitesi kadınlara hizmet vermeyi reddedince öfkeye yol açtı

New York merkezli İran’da İnsan Hakları Merkezi “Dini yetkililerin kadınların kamusal alanda bisiklet sürmesinin ‘günah’ olduğunu söylemesine rağmen pek çok kadın sürmeye devam ediyor” diyor

İranlı kadınlar başkentte yürüyor (AFP)

Bisiklet paylaşım firması, müşterilerin kadınlara hizmet vermediği ve kadınların uygulamaya kaydolamadığı anlaşılınca öfkeye yol açtı. Başkent Tahran'da faaliyet gösteren Bdood adlı şirketin kadınlara hizmet vermeyi sürdürmesi halinde kapatılma tehlikesiyle karşılaşacağına dair polis ve savcı baskısına maruz kaldığına dair iddialar var.

Ülkedeki hak ihlallerini belgeleyen New York merkezli bir kuruluş olan İran'da İnsan Hakları Merkezi konuyla ilgili Twitter'a şöyle yazdı: 

Tahran savcısı, İran'ın bisiklet paylaşım şirketi Bdood'u kadınların bisiklet kullanmasını engellemesi için zorladı. Bu ekran görüntüsü, uygulamada cinsiyetlerini belirten kadınların bloklandığını gösteriyor. Dini yetkililer kadınların kamusal alanda bisiklet sürmesinin ‘günah’ olduğunu söylese de çoğu kadın yine de devam ediyor.

Bir Twitter kullanıcısı kulaktan kulağa yayılan söylentileri dillendirerek bisiklet paylaşım şirketinin kadınlara hizmet vermesinin "yasaklandığı" iddiasına dikkat çekti. Bir başka muhalif “Bu haber doğruysa bir daha asla Bdood kullanmayacağım” dedi.

Kadınların kamusal alanda bisiklet kullanmasını yasaklayan yasalar olmasa da ülkenin sert çizgideki din adamlarının önde gelenleri bunun “provokatif” ve en nihayetinde şeriat hukukuna aykırı olduğuna karar verdi.

Bisiklet yollarının yaygınlığı nedeniyle bisiklet şehri olarak da bilinen, İran'ın üçüncü büyük şehri İsfahan'ın savcısı, mayıs ayında kadınların kamusal alanda bisiklet kullanımının yasaklandığını açıklamıştı.

Ali İsfahani bunun "haram" olduğu ve İslam’da yasaklandığını öne sürerken polise kamusal alanda bisiklet süren kadınları uyarma ve kimliklerine el koyma talimatını verdi.

Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney 2016'da kadınların kamusal alanda bisiklete binmelerini açıkça yasaklayan bir fetva yayımladı ancak bu çok sıkı uygulanmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran'da kadın hakları yoğun baskı altında. İranlı kadınlar İslam Devrimi'nden bu yana geçen 40 yıl boyunca futbol maçlarını stadyumda izlemekten men edilmiş durumda.

Dini rejimin geçen yılın ağustosundan beri kendilerini erkek gibi göstererek stadyuma sızmaya çalışan kadınlarla baş etmesi için özel güvenlik güçleri görevlendirdiği bildiriliyor.

Başörtüsü takmak ülkedeki tüm kadınlar için kamusal alanda zorunlu - türban takmayanlar veya saçlarının bir kısmını gösteren kadınlar para cezasından hapse kadar uzanan cezalarla karşı karşıya kalıyor.

Uluslararası Af Örgütü, kadınların ve genç kızların sokakta ahlak polisi ve tetikçiler tarafından sürekli engellendiğini söylüyor. Af örgütü geçen yıl başörtüsü karşıtı protestolarla bağlantılı olarak en az 39 kadının tutuklandığını tahmin ediyor.

Geçen yıl, İranlı bir kadın protesto sırasında başörtüsünü çıkardığı için iki yıl hapis cezasına çarptırıldı ve 18 yıl denetimli serbestliğe tabi tutuldu. Şaparak Şacrazade "zorunlu başörtüsüne karşı çıktığı" ve "sokakta beyaz bayrak sallandırdığı" için cezalandırıldığını belirtiyor.

 İran'da son yıllarda zorunlu başörtüsüne karşı (saçlarını kazıtan ve erkek gibi giyinen kadınların da arasında olduğu) kadınların yükselen bir direnişi var.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Özden Öz

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU