Bilim insanları: "Kedili teyze" diye bir şey yok

Araştırmacılar “Bulgularımız, kedi sahiplerinin depresif, endişeli veya yalnız olduğu yönündeki düşünceye uymuyor” diyor

Araştırmacılar, 561 kişinin kedi ve köpek seslerine tepkisini inceledi (Nicepik) 

Yeni bir çalışma klişeleşmiş “kedili teyze” imajının gerçek olmadığını gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnsanların kedi ve köpeklerin çıkardığı "hüzünlü seslere" verdiği duygusal tepkiyi inceleyen araştırmacılar, hayvan sahiplerindeki anksiyete ve depresyon seviyelerini karşılaştırdı.

Royal Society Open Science'da yayımlanan bulgular, kedi sahiplerinin, köpek sahiplerinden veya evcil hayvanı olmayan insanlardan daha büyük depresyon belirtileri gösterdiği yönündeki hipotezi çürütüyor.

Ayrıca, depresyon ve anksiyete gibi şikayetleri olan kişilerle bu semptomlara sahip olmayanların, hayvan seslerini ne kadar hüzünlü bulduğu konusunda kayda değer bir farklılık gözlenmedi.

Bunun yanında bilim insanları, köpek sızlanmalarının kulağa genellikle kedi miyavlamasından daha hüzünlü geldiğini belirtti.

Sesler, hayvan barındırmayan insanlarla karşılaştırıldığında evcil hayvan sahiplerine daha hüzünlü gelirken, kedi sahipleri miyavlamaları diğer gruplara göre çok daha hüzünlü buldu.

Çalısmanın yazarları şunları söyledi:

Stereotiplerde, kedi sahipleri yalnız, daha duygusal ve köpek sahiplerine göre daha depresif görülüyor. Bir hayvan derneği, ankete katılan Amerikalıların yaklaşık yüzde 50'sinin kedi sahipleri ve özellikle de 'kedili teyze' hakkındaki bu stereotiplere inandığını bildirdi. Ancak kedili teyze klişesini destekleyen hiçbir kanıt bulamadık: Kedi sahipleri, bildirdikleri depresyon belirtileri, anksiyete veya yakın ilişkilerdeki tecrübeleri konusunda diğerlerinden farklı değildi. Dolayısıyla bulgularımız, kedi sahiplerinin daha depresif, endişeli veya yalnız olduğu fikriyle uyuşmuyor.

Araştırmacılar, 111'i erkek olmak üzere 561 kişinin reaksiyonlarını inceledi.

31 kişi kedi, 184 kişi köpek sahibiyken, 49 katılımcı her iki hayvana da sahipti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU