Abe suikastı davasında şüpheli paket paniği: Salon boşaltıldı, duruşma iptal edildi

Suikast zanlısına gönderilen kutunun içinden belge çıktığı belirtildi

Yamagami, Abe suikastını internetten sipariş ettiği ahşap ve metal borularla yaptığı silahla gerçekleştirmişti (Reuters)

Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe'ye suikast davasında pazartesi yapılması planlanan ön duruşma, mahkeme salonunda bulunan şüpheli bir cisim nedeniyle iptal edildi.

Suikast zanlısı Tesuya Yamagami'ye gönderilen karton bir kutunun mahkeme salonuna getirilmesinin ardından duruşmanın iptal edildiği ve salonun boşaltıldığı bildirildi.

Jiji Press'in haberinde kutunun açık bir alana götürülerek bomba imha uzmanları tarafından açıldığı ve içinden bazı belgeler çıktığı ifade edildi.

Eski Japonya Başbakanı Abe'yi ev yapımı bir tabancayla öldüren 42 yaşındaki Yamagami, cinayet ve silah bulundurma yasalarını ihlalle suçlanıyor. Yamagami hüküm giymesi halinde idam cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Japonya medyası Yamagami'nin ülke tarihinin en uzun süre görev yapan başbakanını Birleşme Kilisesi'yle bağları nedeniyle hedef aldığını öne sürmüştü. 

İddialara göre, annesinin kiliseye yaptığı yüksek bağışları ailesinin iflas nedeni olarak gören Yamagami suikastı bu nedenle gerçekleştirmişti.

Babasının intiharıyla zedelenen çocukluğunun ardından Japon donanmasında üç yıl görev yapan Tesuya Yamagami'nin kendini kilise çalışmaların adayan annesi tarafından da ihmal edildiği öne sürülmüştü.

Yamagami'nin hikayesiyle ilgili detayların ortaya çıkmasının ardından Japonya'da Birleşme Kilisesi'ne yönelik öfke artmış, Abe'nin suikast zanlısı ise sempati toplamıştı. Hatta bir grup destekçisi Yamagami için bağış kampanyası başlatmış ve hoşgörü çağrısı yapmıştı.

1950'lerde Kore'de kendini mesih ilan eden Sun Myung Moon tarafından kurulan Birleşme Kilisesi, Yamagami'nin annesinin kilise mensubu olduğunu kabul etmiş ancak medyada geçen 700 bin dolarlık toplam bağış miktarını yalanlamıştı.

Yamagami, Japonya medyasında yayımlanan mektubunda Abe'yi tarikatı desteklemekle suçlamıştı. Yamagami ayrıca savunmasında Abe'nin tarikatın Japonya'ya girmesine yardım eden eski Başbakan Nobusuke Kishi'nin torunu olmasına dikkat çekmişti.

Yamagami'nin savunmasını kendisinin de bir "kurban" olduğu argümanı üzerine inşa etmesi bekleniyor.
 

Independent Türkçe, AFP, Japan Times​​​​​​​

DAHA FAZLA HABER OKU