SIPRI'den nükleer uyarı: "İnsanlık tarihinin en tehlikeli dönemlerinden birine doğru sürükleniyoruz"

ABD ve Rusya, tüm nükleer silahların neredeyse yüzde 90'ına sahip

Raporu hazırlayanlardan Matt Korda, yetkililerin artık rahat rahat nükleer tehditler savurabilmesine dikkat çekti (AP)

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) 2023 yılı raporundaki bulguları bugün paylaştı. 

Dünyadaki nükleer güçlerin ABD, Rusya, Birleşik Krallık, Fransa, Çin, Hindistan, Pakistan, Kuzey Kore ve İsrail olduğunu belirten SIPRI hem bu ülkelerin operasyonel nükleer silahlarının sayısının arttığını duyurdu hem de uzun vadeli modernizasyon ve geliştirme programlarına hız verildiğini vurguladı.

Raporda, 2023 başı tahminlerine göre dünya genelinde 12 bin 512 nükleer başlık bulunduğu ve bunların 9 bin 576'sının kullanma ihtimaline karşı depolarda bekletildiği ifade edilirken bir sene öncesine göre depolardaki envanterin 86 arttığı belirtildi.

SIPRI, nükleer silahların yüzde 90'ının ABD ve Rusya'nın envanterinde bulunduğuna işaret etti. Her iki ülke de geçen seneye göre rakamlarda değişiklik olmadığını bildirse de Ukrayna savaşı nedeniyle gerilen uluslararası ortamda şeffaflığın azaldığı da vurgulandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda yer alan tahminlere göre, 2023 itibarıyla kullanıma hazır tutulan başlık sayısı ABD'de 1770, Rusya'da 1674, Çin'de 410, Fransa'da 280, Birleşik Krallık'taysa 120. 

Kullanmadan önce hazırlık gerektiren nükleer silah başlıkları sayısındaysa Rusya 2 bin 815'le ilk sırada. Onu 1938'le ABD, 410'la Çin, 170'le Pakistan, 164'le Hindistan, 105'le Birleşik Krallık, 90'la Fransa, 30'la Kuzey Kore, 10'la Fransa takip ediyor.

Raporda, Çin'in nükleer silahlarındaki artışa da vurgu yapıldı. Ülkenin 2022 Ocak ayında 350 olan nükleer başlık sayısının bir yıl sonra 410'a yükseldiğine dikkat çeken SIPRI, bu artışın sürmesinin beklendiğini kaydetti.

Aynı dönemde Rusya'nın 12, Pakistan ve Kuzey Kore'nin 5'er, Hindistan'ınsa 4 yeni nükleer silaha sahip olduğu bildirildi. 

Raporla ilgili olarak konuşan SIPRI Direktörü Dan Smith, uzun bir dönemin ardından artık nükleer silah sayısının düzenli olarak gerilemeyeceğini vurguladı:

İnsanlık tarihinin en tehlikeli dönemlerinden birine doğru sürükleniyoruz. Dünyadaki hükümetlerin jeopolitik gerilimleri yatıştırmak, silahlanma yarışını yavaşlatmak, çevresel sorunlar ve artan açlığın sonuçlarıyla başa çıkmak için işbirliği yollarını bulması hayati önem taşımakta.
 

Independent Türkçe, DW Türkçe, SIPRI, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU