American Factory: Obamaların Netflix için ürettiği ilk belgesel, prömiyerini yaptı

Belgesel, Obama ailesine ait prodüksiyon şirketinin Netflix için ürettiği ilk içerik

Obama çifti ve American Factory belgeselinin yönetmenleri (Hollywood Reporter)

Eski ABD Başkanı Barack Obama ve eşi Michelle Obama’ya ait Higher Ground Productions isimli prodüksiyon şirketinin Netflix için ürettiği ilk belgesel çarşamba günü prömiyerini yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Xinhua’nın haberine göre, yönetmenliğini Steven Bognar ve Julia Reichert’ın üstlendiği “American Factory” isimli belgesel, Çinli şirket Fuyao’nun ABD’nin Ohio eyaletindeki fabrikasının hikayesini anlatıyor.

American Factory, Obamaların Higer Ground Productions aracılığıyla anlaşmasını yaptığı dizi ve filmlerin ilki. Bu içerikle Netflix, 2019 Sundance Film Festivali’nde Yönetmenlik Ödülü’ne layık görüldü.

Netflix’in yayımladığı ve Obama çiftiyle yönetmenlerin arasındaki konuşmalara yer verilen yeni bir klipte Barack Obama şu ifadeleri kullanıyor:

Eğer birini tanırsanız, onlarla yüz yüze konuşursanız iletişiminizi pekiştirebilirsiniz. Her konuda onlarla anlaşamayabilirsiniz, ancak ortak bir zemin bulabilir ve ilerleme kaydedebilirsiniz. (...) İnsanların kendilerinin dışına çıkmasını ve başkalarının hayatlarını denemesini, anlamasını istiyoruz. İyi bir hikayenin yaptığı şey, işte budur.

Michelle Obama da “Bu projeye dair en sevdiğim şeylerden biri de editör işi olmaması. Yani kişilerin kendi hikayelerini anlatmalarına izin veriyorsunuz. Higher Ground her ikimizin de (Barack ve Michelle) yansıması. Bu da platformumuzun her şeye biraz benzeyeceği anlamına geliyor. Tıpkı dünyanın her şeye biraz benzediği gibi” dedi.

Geçen yıl Netflix’le anlaşma imzalayan Obamalar platforma dizi, belgesel ve farklı formatlarda program hazırlayacak.

Otomotiv camı üreten öncü Çinli imalat şirketi Fuyao 2014’te Ohio’nun Dayton şehrinde General Motors’un önceki tesisinin de sahibiydi. Tesis 2008’deki ekonomik krizden dolayı kapatılmış ve Fuyao bu yere 600 milyon dolardan (yaklaşık 3,4 milyar TL) daha fazla yatırım yaparak alanı dünyadaki en büyük perakende cam satışı yapan imalat tesisine dönüştürmüştü.

 

 

Yaklaşık 470 bin metrekare alana kurulu fabrikada çoğu yerli olmak üzere iki binden fazla çalışan var. Her yıl 4,5 milyon set otomotiv camı ve 4 milyon ön cam üreten tesis, ABD’de satılan tüm otomotiv camı sektörünün de yüzde 19’unu teşkil ediyor.  

Belgeselde yer alan Fuyao Glass America’nın Başkanı ve CEO’su Jeff Liu “İki farklı kültürü harmanlıyoruz: Çin ve Amerikan kültürlerini” diyor.

Fabrikaya girmelerine izin veren şirkete teşekkür eden yönetmenler Bognar ve Reichert ise yapımın önyargısız sunulabilmesi için hem Çin hem de ABD bakış açısıyla ele alınarak hazırlandığını kaydetti.  

Haber sitesi Vox ise “Obamaların ilk Netflix içeriği American Factory yılın en iyi belgesellerinden biri” yorumunda bulundu.

 

 

Independent Türkçe için derleyen: Ayşe Yıldız

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU