Haşdi Şabi, üslerine yönelik saldırılardan ABD'yi ve İsrail'i sorumlu tuttu

Iraklı Haşdi Şabi güçleri, askeri karargahlarında ve silah depolarında meydana gelen patlamalardan ABD’yi ve İsrail’i sorumlu tuttu

12 Ağustos’ta Bağdat’ın güneyindeki askeri karargâhta yaşanan patlamanın ardından yükselen dumanlar / Fotoğraf: AP

İran destekli Haşdi Şabi, ABD’nin İsrail’e ait 4 adet insansız hava aracını (İHA) ülkeye giren Amerikan güçlerinin eliyle getirildiğini ve Irak topraklarında saldırı düzenlendiğini savundu.

Haşdi Şabi, herhangi bir saldırıya karşı kendilerini “daha gelişmiş silahlarla” savunacağını belirtti.

Selahaddin vilayetine bağlı Beled Askeri Hava Üssü'nde önceki gün, Şii milis gücü Haşdi Şabi'ye ait cephanelikte bir patlama meydana geldi.

Haşdi Şabi Heyeti Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Muhendis, Bağdat’ın kuzeybatısında meydana gelen patlamanın üzerinden 24 saat geçmeden açıklamalarda bulundu.

Muhendis, ABD’nin Irak’taki kampları hedef alması için Azerbaycan üzerinden 4 adet İsrail İHA’sı getirdiğini ifade etti.

Muhendis, “Terör örgütlerinin Irak’a getirilmesinde payı olan ABD, Trump’ın birçok münasebetle yaptığı itiraflarla Irak’ın egemenliğini ve Haşdi Şabi’yi hedef almayı düşündüğünü göstermiştir” dedi.

"Irak düşmanları" olarak nitelediği tarafların Haşdi Şabi güçlerine farklı yollarla saldırı düzenlemek için plan yaptığını kaydeden Muhendis, ABD’nin bir yandan Hazine Bakanlığı aracılığıyla "vatansever ve ulusal" isimleri yaptırım listesine alarak, diğer yandan da "gelişmiş İHA’larla karargahları bombalayarak" Haşdi Şabi’yi hedef aldığını ifade etti.

ABD’ye ait tüm uçak tiplerinin kayıtlarının, ne zaman kalktığını, ne zaman indiğini, hangi saat aralığında Irak’ta uçtuğunu, Haşdi Şabi karargâhlarını gözlenmesi, tugayları ve cephanelikleri hakkında toplanan bilgilerin ellerinde olduğunu söyleyen Muhendis, “Bu bilgileri Ortak Operasyonlar Komutanlığı ve Hava Savunma’daki kardeşlerimizle paylaştık” dedi.

ABD’nin Irak hava sahasına hakim olması nedeniyle Haşdi Şabi’ye ait cephaneliklerin ve karargahlara yönelik havadan yapılan saldırıların failinin ABD olduğunun açık bir durum olduğunu belirten Muhendis, Amerikan güçlerinin Irak semalarında keşif yapma iznini istismar ettiğini belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan

DAHA FAZLA HABER OKU