Sendikalar ile bakanlık arasında 'uzlaşmazlık tutanağı' imzalanmadı: Anlaşmaya varılan konular da buharlaştı

5. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin Hakem Kurulu'na havale edildiği gün sendikalar bakanlığa davet edildi. Uzlaşmazlık tutanağı imzalanacak sanılıyordu ama Bakan, sendikalarla görüşmeden Bakanlık'tan ayrılarak Beştepe'ye gitti. 20 gün boşa geçti

Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında yapılan ve 20 gün süren 5. dönem toplu sözleşme görüşmeleri maaş zammı oranında tıkandığı için anlaşmazlıkla sonuçlandı. 

Şimdi top Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nda.

Aslında günler süren görüşmeler esnasında başkanlığını Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'ın yaptığı Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti ile Hükümet bazı özlük haklarda anlaşmaya varmıştı.

11 hizmet koluna dair sunulan çok sayıda teklif incelenmiş ve hükümet ile sendikalar birçok noktada mutabakata varmıştı.

20 gün boyunca konuşulanlar buharlaştı

Ancak Hükümetin memur maaş zammı teklifi sendikalar tarafından kabul görmedi. Sendikaların zam talebi de hükümet tarafından kabul edilmeyince masa dağıldı.

Sendikalar hükümetle memurların özlük haklarıyla ilgili bazı konularda anlaşmaya vardıklarını doğrulasa da tutanak altına alınmadığı için bu anlaşmaların yok hükmünde olduğunu söylüyor.

20 gün boyunca yapılan bütün görüşmelerin zam oranında tıkandığını belirten sendika yetkilileri görüşme döneminin "buharlaştığı" görüşünde.

Independent Türkçe, toplu sözleşmenin Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na havale edildiği gün perde arkasında yaşananlara ulaştı.

Tutanak imzalanmayınca verilen sözler havada kaldı

Dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sendika heyetini son bir kez görüşme için davet etmişti. Hakem Kurulu'na hava edilecek toplu sözleşme için iki tarafın da "uzlaşmazlık tutanağı" imzalaması gerekiyordu. 

Bu tutanakta, görüşmelerde mutabık kalınan ve kalınmayan tüm konuların yer alması ve tutanağın taraflarca imzalaması gerekiyordu. Ancak uzlaşma tutanağı imzalanmadı.

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, heyetle hiç görüşmeden bakanlıktan ayrıldı ve Beştepe Külliyesi'nde yapılan Bakanlar Kurulu toplantısına gitti.

Hakem Kurulu her şeye baştan başlayacak

Eğer bu tutanak imzalansaydı, toplu sözleşme görüşmelerinde üzerinde anlaşmaya varılan hususlar hakem kurulunda görüşülmeyecek ve bu görüşmelerde üzerinde anlaşılan kazanımlar tıpkı uzlaşılmış gibi memur ve memur emeklilerine yansıyacaktı.

Ancak uzlaşmazlık tutanağı imzalanmadığı için toplu sözleşme görüşmelerinde hiçbir anlaşma olmamış gibi herşeye baştan başlanılacak.

Uzlaşmazlık değil tespit tutanağı imzalandı

Bakanlar Kurulu toplantısının hemen ardından kameraların karşısına çıkan Selçuk görüşmelerin uzlaşmayla sonuçlanmadığını açıklayarak tespit tutanağının imzalanarak Hakem Kurulu'na iletildiğini söylemişti.

Ancak sendikalara göre imzalanması gereken tespit tutanağı değil uzlaşmazlık tutanağı olmalıydı. 

Sendikalar zam oranını kabul etmedi, hükümet kazanımları geri aldı

Bir sendika yetkilisi, Kamu İşveren Heyeti'nin toplu sözleşme görüşmelerinde sendikalara "Biz hizmet kollarında cömert davranarak çoğu talebinizi tabul ettik siz de geneli imzalayın" dediğini öne sürdü. 

Aynı yetkili, "Sendikalar hükümetin maaş teklifini kabul etmeyince hükümet de verdiği diğer sözlerden vazgeçti" dedi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU