Suudi Arabistan'ın BM Temsilcisi: Uluslararası ilkelere uyuyoruz

El Muallimi, "Bölgede güven ve istikrarı bozan temel neden İsrail ve İran’dır” dedi

Büyükelçi Abdullah el-Muallimi / Fotoğraf: Reuters

Suudi Arabistan'ın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Abdullah Muallimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) öncesi, “Uluslararası barış ve güvenliğin sürdürülmesi... Ortadoğu'da barışı ve güvenliğe ulaşmanın zorlukları” başlıklı bir oturuma katıldı.

Suudi Arabistan'ın uluslararası hukuk ilkelerine bağlılığını yinelediğini söyleyen Muallimi, "Bölge ülkelerine güvenlik, istikrar ve barış getirmeye yardımcı olabilecek herkese desteğimiz vardır" dedi.

"İstikrarı bozan İran ve İsrail'dir"

Ortadoğu’daki çatışmaların temel nedenine dikkat çeken Muallimi, “Bazıları, bu çatışmaların yüzlerce ve binlerce yıl boyunca süren etnik ve dini köklere sahip olduğunu iddia ediyor ancak bu görüş gerçeklerden uzaktır. Bölgede güven ve istikrarı bozan temel neden İsrail ve İran’dır” dedi.

Muallimi açıklamasını şöyle sürdürdü:

Filistin-İsrail çatışması hiçbir zaman etnik ya da dini nedenli bir çatışma olmadı. Müslüman Arapların yönetimi altında Yahudi ve Hristiyan vatandaşlarıyla hayatları boyunca barış ve güvenlik içinde yaşadılar ve bu birliktelik 20’inci yüzyılın başlarında sömürgeci ve ırkçı Siyonist hareketin doğuşuna kadar da değişmedi. Siyonist çeteler, Filistin topraklarını ve Filistinlilerin evlerini ele geçirdi, etnik temizlik yaptı ve Filistinlileri kendi topraklarında mülteci konumuna düşürerek onurlu yaşam haklarından mahrum etti.

Muallimi, Filistin'deki Filistinliler ile Yahudiler arasında tarihsel bir kan davası olmadığını belirtti ve 1967 topraklarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören BM kararlarına dikkat çekti:

Tüm dünya iki devletli bir çözümün zorunluluğunu kabul ederken İsrail bu kararları uygulamayı ertelemeye devam ediyor ve topraklarında Filistin halkının ulusal tarihi haklarını tanımaktan kaçınıyor. Kurban Bayramı’ndaki Filistin’de kutsal mekanlara yapılan saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bazıları Şiiler ile Sünniler arasında yüzlerce yıllık tarihi bir çatışma olduğundan bahsediyor ve bu çatışmada İran örnek gösteriliyor. Bu doğru olmayan bir iddiadır. Şiilik, yaklaşık 1200 yıl önce bazı Arap bölgelerinde yayıldı. İran’a ise 16’ıncı yüzyıla kadar girmedi. Ancak Safevi Devleti İran halkının çoğunu Şiileştirmeyi başardı. Ancak Şiiliğin İran dışında yayılmasını sağlayamadılar.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Hülya Şekerci

DAHA FAZLA HABER OKU