Singapur: Toplu taşıma, Elon Musk'ın elektrikli arabalarından daha iyi

Singapur'un Elon Musk'a mesajı var: İklim değişikliğine karşı toplu taşıma kullanmak, Tesla’nın elektrikli arabalarıyla dolaşmaktan daha iyi bir çözüm

Bir Tesla arabası, istasyonda şarj oluyor (Reuters)

Çevre ve Su Kaynakları Bakanı Masagos Zulkifli çarşamba günü verdiği bir röportajda, iklim değişikliğiyle mücadelenin askeri savunma kadar önemli olduğunu söyleyen şehir devletinin, tren ve otobüs kullanımına öncelik verdiğini açıkladı. Musk, ülkeyi elektrikli arabalara geçiş konusunda yavaş hareket ettiği için eleştirmiş ve ocak ayındaki bir tweetinde hükümetin "isteksiz" davrandığını söylemişti.

Girişimcinin eleştirileri hakkında düşünceleri sorulan Zulkifli, çarşamba günü yapılan röportajda "Elon Musk'ın üretmek istediği şey bir yaşam tarzı" dedi.

Biz yaşam tarzıyla ilgilenmiyoruz. İklim problemlerini çözebilecek doğru çözümlerle ilgileniyoruz.

Tesla ise yorum isteklerine yanıt vermedi.

Deniz seviyesinin altında kalan ada ülkesi için iklim değişikliği bir varoluş problemi yaratıyor. Başbakan Lee Hsien Loong, pazar günkü ulusa seslenişte, ülkeyi yükselen deniz seviyesi, artan sıcaklık ve yağmurlara karşı korumanın 100 milyar Singapur dolarından (yaklaşık 415 milyar TL) fazla tutabileceğini söylemişti.

Otobüsler ve trenler

Singapur'un tren ve otobüsleri, yeni yapılan sürücüsüz metro hatları ve sık kullanılan otobüs rotalarının iki katlı araçlarla desteklenmesiyle birlikte 720 kilometrekarelik adanın çoğuna ulaşıyor. Yaklaşık 6 milyonluk nüfusa sahip ülke, toplu taşıma imkanlarını geliştirerek 2040 yılına kadar ülke içinde yapılacak herhangi bir yolculuğun 45 dakikadan fazla sürmemesini amaçlıyor.

Zulkifli'ye göre Singapur, toplu taşımaya odaklanmış olsa da elektrikli araçlara geçiş konusunda hala benzersiz konumunu koruyor. Zulkifli röportajda, bunu 10 yıl süreyle verilecek ve değişim aracı olarak kullanılabilecek taşıt lisanslarının devlet kontrolünde olmasıyla sağladıklarını söyledi.

Benzinli araçlardan elektrikli arabalara %100 geçiş yapacak bir ülke varsa, o Singapur olacaktır.

Zulkifli öte yandan, nüfusunun %85'inin yüksek yoğunluklu, hükümet destekli konutlarda oturduğu ülkede yeterli sayıda şarj istasyonu yapılmasının zor olacağını da ekledi.

Şarj istasyonları

Zulkifli, “Yalnızca park yeri seçmek bile bir sorunsal” dedi.

Şimdi bir de kimin şarj noktasına daha yakın olacağı konusu var. Henüz buna bir çözümümüz yok.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Royal Dutch Shell Plc'ye göre Singapur bir benzin istasyonunda yer alan ilk şarj noktasını bu ay açmıştı ve ekime kadar 9 nokta daha açılması planlanıyor. Şirketin yaptırdığı bir araştırmada, Singapurluların %52'sinin yeterli sayıda şarj noktası bulunmadığından elektrikli araç almaktan sakındığı kaydedilmişti.

Zulkifli'nin hesaplamalarına göre karbonsuz ulaşım konusunda hidrojen; bataryalar için gereken metallerin çıkartılmasında oluşacak karbon ayak izi ve bunların er geç imha edileceği göz önünde bulundurulduğunda, elektrikli arabalara nazaran uzun vadede daha iyi bir çözüm sunuyor.

Philip Heijmans, Michelle Jamrisko, Anand Menon ve Richard Lewis'in destekleriyle düzenlenmiştir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.bloomberg.com/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU