Hint restoranı Hintlere servis yapmayı reddetti

Restoran sahibi “tek taraflı” mahkeme kararını eleştirerek temyize gideceğini söyledi

The Irish Times'a konuşan ve kendisi de Hint olan restoran sahibi Shukla, ırkı yüzünden müşteriye hizmet etmediği iddialarını reddetti (The Irish Sun) 

İrlanda’nın başkenti Dublin’de bir restoran sahibi, müşteriye Hint olduğu için servis yapmayı reddedince üç bin euro (yaklaşık 19 bin TL) para cezasına çarptırıldı.

Müşteri Mayank Bhatnagar, İşyeri İlişkileri Komisyonu’nda görülen ayrımcılık davasını kazandı.

Bhatnagar, komisyona verdiği ifadede geçen yıl temmuzda iki iş arkadaşıyla birlikte öğle yemeği için Ravi’s Kitchen adlı restorana gittiğini anlattı.

The Irish Times’ın haberine göre, Bhatnagar menüleri dağıtan restoran sahibi Ravi Shukla’ya vakitleri kısıtlı olduğu için yemeğin ne kadar sürede geleceğini sordu.

İddiaya göre Shukla bunun üzerine Bhatnagar’a Hint olup olmadığını sordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bhatnagar’ın Hint olduğu cevabını alan Shukla, restoran sahibinin Hintlere servis yapmadığını söyleyerek müşterinin restoranı terk etmesini istedi.

Bunun üzerine grup restorandan ayrıldı. Shukla’nın, Bhatnagar ve arkadaşları oradan ayrılmadan önce kendisinin ve ailesinin ne kadar acı çektiğini bağırarak anlattığı da iddialar arasında yer aldı.

Bhutnagar’ın sunduğu kanıtlar mahkemede tartışmasız kabul edildi. The Irish Times’a konuşan ve memleketi Hindistan’ın kuzeyi olan Shukla ise mahkemeye çağrılmadığını söyledi.

Ancak komisyonun hakimlerinden Marie Flynn duruşma esnasında “davalının duruşma zamanı ve yerine dair usulen bilgilendirildiği konusunda" tatmin olduğunu söyledi.

Flynn ardından, Bhatnagar’ın tek taraflı kanıtından yola çıkarak, müşterinin Eşitlik Statüsü Yasası gereğince ırk ayrımcılığına uğradığına hükmetti.

Flynn “Bhatnagar'ın benzer bir durumdaki Hint olmayan başka birine kıyasla daha kötü bir muameleye uğradığına dair iddialarından tatmin oldum. Bu sebeple sunduğu ve aksi kanıtlanmadıkça doğru sayılan deliline bağlı olarak, davacının ırk ayrımcılığına uğradığına ilişkin hüküm veriyorum. Davacının da aksi kanıtlanmadıkça doğru sayılan bir delil sunması durumunda, kanıt sunma yükümlülüğü davalıya geçer” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU