İstanbul Valiliği avukatı döven Cumhurbaşkanlığı korumalarına izin vermedi; Türkiye Barolar Birliği itiraz etti

Avukat Sertuğ Sürenoğlu, Çırağan Caddesi'nin trafiğe kapatılmasına tepki gösterdiği için darp edilmişti

Fotoğraf: Independent Türkçe

Türkiye Barolar Birliği, İstanbul Valiliği'nin avukat Sertuğ Sürenoğlu'nu döven Cumhurbaşkanlığı korumalarına soruşturma izni vermemesine itiraz etti. 

Avukat Sertuğ Sürenoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katıldığı Demirören-Kalyoncu ailelerinin Çırağan Sarayı'ndaki düğünü için yolun trafiğe kapatılmasına tepki gösterince Cumhurbaşkanlığı korumaları tarafından dövülmüştü. Valilikten soruşturma için izin isteyen savcılığa gönderilen yazıda, Sertuğ Sürenoğlu'nun kafasını aracın sert yerlerine bilerek vurduğu ve yüzündeki morlukların Cumhurbaşkanlığı koruması olan polislerin yetkisi dahilinde olabileceği belirtilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye Barolar Birliği'nin İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne gönderdiği itiraz dilekçesinde, Avukat Sürenoğlu’na ters kelepçe uygulandığı ve gözleri bağlanarak bilhassa yüzüne yumruk atmak suretiyle eziyet ve işkence edildiği, Sürenoğlu’nun gözünün patlamasına, kafa travması geçirmesine ve yüzünde sabit iz kalmasına sebebiyet verildiği belirtildi. 

Dilekçede, Şüpheli polislerin bu fiillerinin cezai sorumluluk doğurduğu açıkça ifade edildi. Sürenoğlu’nun polis aracında kendisine zarar verdiğini iddia eden polislerin savunması 'ironik' bulunurken, dilekçede "Avukat Sürenoğlu’nun yüzündeki morluklar bunun orantılı ve hukuka uygun bir güç kullanımının değil, kendisinin birden fazla kişi tarafından acımasızca dövüldüğünün göstergesidir" denildi.

İtiraz dilekçesinde şu ifadelere yer verildi:

İtiraz edilen karara göre şüpheli polis memurları, ‘Sertuğ Sürenoğlu’nun araç içerisinde beklerken saldırgan hareketlere devam ettiğini aracın sert kısımlarına kafasını vurarak kendisine ve görevli polislere zarar verecek şekilde hareketlerde bulunduğunu, bunun akabinde şüpheli şahsı kelepçelediklerini ve etkisiz hale getirdiklerini’ ifade etmişlerdir. ‘35 yaşında olgun ve eğitimli bir insan’ın polis aracında kendi kendisine zarar verdiğini iddia etmek sarkastik bir tutum olmakla birlikte Avukat Sürenoğlu’nun yüzündeki morluklar bunun orantılı ve hukuka uygun bir güç kullanımının değil, kendisinin birden fazla kişi tarafından acımasızca dövüldüğünün göstergesidir.

Türkiye Barolar Birliği'nin dilekçesinde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarına da atıf yapılarak şu ifadelere yer verildi

Valilik tarafından verilen soruşturma izni verilmemesi kararı Anayasa’ya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun’a aykırıdır. 

Dilekçede, İstanbul Valiliği’nin soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararının kaldırılarak polislere yargılama yolunun açılması talep edildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU