10 Ekim Ankara katliamında "İnsanlığa karşı suç" talebi

10 Ekim Ankara Katliamı davasında IŞİD yöneticiliğinden 18 yıl hapis cezası alan Erman Ekici hakkında insanlığa karşı suç işlemekten yeni bir iddianame hazırlandı

10 Ekim Ankara Katliamı davasında IŞİD yöneticiliğinden 18 yıl hapis cezası alan Erman Ekici hakkında “Kasten öldürmek”, “Kasten öldürmeye teşebbüs” ve “İnsanlığa karşı suç”tan ek iddianame düzenlendi.

İddianamenin kabul edilmesi durumunda, ilk defa bir IŞİD’li insanlığa karşı suç işlemekten yargılanacak.

Mahkemenin suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturma tamamlandı.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Yarcan Mutlu, Ekici hakkında hazırladığı iddianamede ‘kasten insan öldürme ve öldürmeye teşebbüs’ ile TCK 77. maddesinde düzenlenen ‘insanlığa karşı suç’ suçlarından ceza talebinde bulundu.

Böylece, iddianamenin 10 Ekim Ankara katliamında ilişkin davada ilk defa bir sanık “insanlığa karşı suç” maddesi kapsamında yargılanacak.

10 Ekim 2015’te 100’den fazla kişinin hayatını kaybettiği, IŞİD’in canlı bomba saldırısına ilişkin davada mahkeme, 9 sanığa 101’er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 10 sanığa da 7.5-18 yıl hapis cezaları vermişti.

Mahkeme karar duruşmasında örgüt yöneticiliği suçundan 18 yıl hapis cezası verdiği sanıklardan Erman Ekici’nin 10 Ekim katliamında da sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle ‘kasten insan öldürme ve öldürmeye teşebbüs’ suçlarından savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti.

Evrensel Gazetesi’ne konuşan davanın avukatlarından Senem Doğanoğlu, Uluslararası ceza mahkemelerinde IŞİD’liler hakkında insanlığa karşı suçta henüz bir yargılama olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi:

İddianame henüz değerlendirme aşamasında ama mahkemenin kabul edeceğini düşünüyoruz. İnsanlığa karşı suç yönünden Erman Ekici için yargılama sürecektir. İstinaf mahkemesinde bulunan ana davada da insanlığa karşı suçtan yargılama yapılırsa emsal olacaktır. İddianamenin kabul edilmesi durumunda Türkiye’de ilk defa bir IŞİD’li insanlığa karşı suçtan yargılanacak. 12 Eylül darbesi ve Sivas Katliamı davalarında da bu tartışma yapılmış ama iddianamede yer almamıştı. Uluslararası ceza mahkemelerinde IŞİD’liler hakkında insanlığa karşı suçta henüz bir yargılama yok ve her ülkenin kendi yargısına bırakılıyor. Erman Ekici hakkındaki iddianame kabul edilirse, bunun diğer yargılamalarını da etkileyeceğini düşünüyoruz. Böyle bir katliamda insanlığa karşı suçla ilgili bir gelişme Türkiye açısından önemli. Bu iddianamenin ardından ne yapacağımızı 10 Ekim Avukat Komisyonunda değerlendireceğiz.

DAHA FAZLA HABER OKU