Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: İstanbul ve Ankara’ya kayyum atanması gibi bir durum yok

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında konuşan İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Donald Trump ve Vladimir Putin ile telefonda görüşeceğini duyurdu

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın sonunda Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıklamalarda bulundu.

Kalın, İçişleri Bakanlığı’nın Diyarbakır, Van ve Mardin’e kayyum atamasına değinerek, “Terör örgütüne destek, yardım ve yatakçılık yapmak gibi suç kapsamına giren bir eylem içinde olmayan hiçbir belediye başkanıyla ilgili böyle bir tasarruf söz konusu değil. İstanbul ve Ankara için böyle bir şey söz konusu olmadığına göre bir durum yok.” dedi.

“Erdoğan Trump ve Putin ile telefonda görüşecek”

Suriye’de Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yönelik saldırıyı değerlendiren Kalın, Rusya’yla temas kurulduğunu ve tepkilerin iletildiğini söyledi. Kalın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki bir telefon görüşmesi olacağını duyurdu. Kalın ayrıca Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında da bir telefon görüşmesi gerçekleşeceğini ifade etti.

“Güvenli Bölge için ortak devriyeler yakın zamanda başlayacak”

Suriye’nin kuzeyinde ABD ile birlikte kurulması planlanan Güvenli Bölge’yle ilgili de konuşan Kalın, “Önümüzdeki haftalarda somut uygulamaları göreceğiz. Fırat'ın doğusunda Türk ve Amerikan askerleriyle ortak devriyeler yakın zamanda başlayacak." dedi.

Türkiye'nin ABD ile Suriye'nin kuzeyinde planladığı Güvenli Bölge'nin tesis edilmesine ilişkin Kalın, şöyle devam etti:

Fiiliyattaki uygulaması, süreci ve kapsamıyla ilgili görüşmeler sürüyor. Ana çerçevede mutabık kaldığımızı ifade edebiliriz.

Esad’a ve Rusya’ya çağrı

Suriye’nin İdlib kentinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin oluşturduğu 9. gözlem noktasına giden konvoya yönelik saldırıyla ilgili Beşar Esad yönetimi ve Rusya’ya çağrıda bulunan Kalın, “Rejime ve ona destek veren Rusya Federasyonu'na ihlalleri sonlandırmaları yönünde çağrımızı tekrar etmek istiyorum." ifadelerini kullanırken, 9. gözlem noktasının kapatılmasının veya başka bir noktaya taşınmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ayrıca, 16 Eylül’de Ankara’da Rusya ve İran’ın katılımıyla bir üçlü zirve gerçekleşeceğini de sözlerine ekledi.

“Kayyum atanması İçişleri Bakanlığımızın keyfi kararları değil”

Diyarbakır, Van ve Mardin belediyelerine kayyum atanmasına da değinen Kalın, İstanbul ve Ankara için aynı uygulamanın söz konusu olmadığını belirterek şunları söyledi:

Terör örgütüne destek, yardım ve yatakçılık yapmak gibi suç kapsamına giren bir eylem içinde olmayan hiçbir belediye başkanıyla ilgili böyle bir tasarruf söz konusu değil. İstanbul ve Ankara için böyle bir şey söz konusu olmadığına göre bir durum yok. Terör örgütlerinin mensuplarını çeşitli isim ve kılıflar altında belediyeye alan belediye başkanlarıyla ilgili kanunlar çerçevesinde adımlar atılmıştır. Seçimlerin namusunun korunması, vatandaşın verdiği oyun demokratik kurallar çerçevesinde hayata yansıtılması için bu tedbirlerin alınması kaçınılmazdır. Bunlar İçişleri Bakanlığımızın keyfi olarak aldığı kararlar değildir. Seçilmiş olmak kimseyi masum kılmaz. Sayın Bahçeli'nin sayın Cumhurbaşkanımızla bir telefon görüşmesi olmadı ama inşallah 26 Ağustos'ta Malazgirt'te bir arada olacaklar. Belki orada bu konuyu ele alma gündemleri olur.

“Yangında zarar gören ormanların imara açılması anayasaya aykırı”

Kalın, son dönemde yaşanan orman yangınlarına ilişkin ise şöyle konuştu:

Tarım ve Orman Bakanımız orman yangınlarıyla ilgili bir sunum yaptı. Hem bakanlık olarak yapılması gerekenler hem de toplumun farkındalığın arttırılması noktasında birtakım yapılması gerekenlerin arttırılması gerekliliğin altı çizildi. Yangında hasar gören arazilerin imara açılması anayasaya aykırıdır. Yangın olduktan sonra bile tabii ki temennimiz ve duamız olmaması ama olması halinde bile buralar tekrar orman arazisi olarak tabiata mutlaka kazandırılacaktır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU