Elon Musk: Mars'a devasa aynalar yerleştirirsek, gezegeni yaşanır kılarız

SpaceX’in patronu güneş reflektör uydularını Kızıl Gezegen’i ısıtmak için kullanmak istiyor

Elon Musk, Mars'ı insanların yaşayabileceği hale getirmek için planlar üretiyor (Mars One)

Elon Musk, Mars’ı insanlar için yaşanabilir kılmak amacıyla gezegende termonükleer silahların patlamasını içermeyen bir yöntem önerdi.

SpaceX’in patronu Mars’ı daha önce “tadilat gerektiren bir gezegen” diye tanımlamış ve gezegeni ısıtıp onu Dünya’ya benzeyen bir gezegen haline getirmek için kutuplarına nükleer bomba atmayı önermişti. Özel uzay şirketi bu hafta internet sitesinden üzerinde “Mars’a nükleer atılsın” sloganı yazan tişörtler satmaya başlamıştı.

Bazı bilim insanlarının nükleer silahların gezegenin atmosferinde güneş ışığını engelleyecek ve gezegenin daha da soğumasına neden olacak devasa bulutlar oluşturabileceği yönünde uyarıda bulunmasıyla planın tartışmalı olduğu kanıtlanmıştı. Nature Astronomy’de yayımlanan son çalışma da “Mars’ı dünyalaştırmak günümüz teknolojisiyle mümkün değil” iddiasında bulundu.

Bu tahminlerle yılmayan Musk şimdi de, Kızıl Gezegen’i ısıtmanın birden fazla yolu olduğunu iddia etti. Musk’ın son planı Mars’ın yörüngesinde güneş ışınlarını gezegenin yüzeyine yansıtacak devasa ayna sistemini içeriyor.

Musk, “Yapay güneşlere karşı Mars’ı ısıtacak binlerce güneş reflektör uydusu yerleştirmek mantıklı olabilir” diye tweet attı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu tip bir fikir ilk kez ortaya atılmıyor. 2006’da NASA Arizona Üniversitesi’ndeki bir öğrenciye “İnsanların Kızıl Gezegen’i kolonize edebilmesi amacıyla Mars’ın yüzey bölgesini ‘dünyalaştırmak’ için ince yörüngesel aynaların kullanımını” araştırması için burs vermişti.

Musk sürekli Mars’ın kolonize edilmesinin insanlığın uzun dönemde hayatta kalabilmesi için hayati önem taşıdığını iddia ediyor ve pek çok SpaceX roketi ve uzay aracı insanları Mars’a taşıyacak nihai hedef için geliştiriliyor.

Gezegenin atmosferi ve iklimi bitkilerin büyümesini ya da insanların masraflı yapılar kurmasına gerek kalmadan yaşamasını zorlaştırıyor.

Aynalı uydu fikrini ortaya atmasına rağmen Musk hala yaşanabilirlik sorununu çözmenin “en hızlı yolunun” nükleer silahlardan geçtiğini iddia ediyor.

 

 

Musk, patlayıcı silahların Mars’ta aslında neden gezegeni yaşanmaz hale getirecek ölümcül radyasyona neden olmayacağını açıkladı.

Musk, “Mars’a nükleer atmak atmosferin üstünde yapay güneşler yaratacak çok düşük seviyedeki, sürekli nükleer füzyon patlaması serpintisine işaret ediyor. (...) Tıpkı bizim güneşimiz gibi bu, Mars’ın radyoaktif hale gelmesine neden olmaz ” diye yazdı.

SpaceX, The Independent’in görüş isteğine yanıt vermedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU