Almanya’da gamalı haça benzeyen dönme dolap kapatıldı

İşletme, fotoğrafları sosyal medyada viral oluncaya dek dönme dolabın Gamalı Haç’a benzediğini fark etmediklerini söyledi

Almanya’nın güneybatısındaki Baden Württemberg eyaletinin Löffingen kasabasındaki bir lunaparkta bulunan gamalı haç şeklindeki dönme dolap tepkilere yol açtı. Sosyal medyada viral olan fotoğrafların ardından alet, bulunduğu tema parkında kullanıma kapatıldı.

“Eagle Fly” adı verilen aletin işletmecisi dönme dolabın Nazilerin simge olarak kullandığı gamalı haça benzediğini sosyal medyada tepki aldıktan sonra fark ettiklerini söyleyerek, özür diledi.

Tatzmania Tema Parkı sözcülerinden biri The Independent’a aletin artık çalıştırılmadığını doğruladı.

Metal bir kolla ikiye ayrılmış ve iki adet dönen vagonu bulunan alet temmuz sonunda kullanıma açılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Parkın direktörü Rudiger Braun hiçbir ziyaretçinin şikayette bulunmadığını ancak ağustos başında bu “talihsiz benzerliğe” dikkati çeken online paylaşımlardan sonra aleti kapatma kararını aldığını söyledi.

Braun yerel televizyon SWR’ye yaptığı açıklamada “tasarımdan rencide veya rahatsız olmuş herkesten özür dilemek” istediğini de belirtti.

Alet halkın kullanımına açılmadan önce yeniden tasarlanacak.

Gamalı haçın gösterimi Almanya’da yasalara aykırı.

Ülkede Nazi sembollerini teşhir edenler üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor. Alman yasaları sanat, bilim, araştırma veya eğitim amacı dışında “anayasaya aykırı örgütlere ait sembollerin kullanımını” yasaklıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU