Arjantin pezosu neden yüzde 566’dan fazla değer kaybetti?

Ekonomist Emiliano Lopez, krizin nedenlerini, hükümetin ne gibi önlemler aldığını ve alınan önlemlerin neden başarısız olduğunu değerlendirdi

Ülke seçime giderken Macri'nin ekonomi politikaları eleştiriliyor  (AP)

Arjantin’de 27 Ekim’de yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde yarışacakların belirlendiği 11 Ağustos’taki ön seçimlerde hezimetie uğrayan Devlet Başkanı Mauricio Macri, ekonominin kötü sinyaller vermesiyle bir ekonomi paketi açıklamıştı. Macri’nin göreve geldiği günden bu yana ciddi bir şok yaşayan ekonomide Arjantin pezosu yüzde 566’dan fazla devalüasyona uğradı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Binlerce insanın işini kaybettiği, maaşlar düşerken besin ve kamu hizmetleri fiyatlarının arttığı, evsiz insanların sayısının yükseldiği Arjantin’de yaşanan ekonomik krizin temel etkileri ciddi biçimde hissediliyor. Peoples Dispatch’te Arjantin ekonomisine dair değerlendirmelerde bulunan La Plata Ulusal Üniversitesi’nde ekonomi profesörü Emiliano Lopez Arjantin ekonomisinin küresel piyasalarda tarihsel olarak hep kırılgan bir yapısının olduğunu belirterek devalüasyonun Macri’nin ekonomi politikaları ve büyük ihracatçıların baskılarından kaynaklandığını söyledi. 

 

 

Röportajdan öne çıkan başlıklar şu şekilde:

İhracat sektörü devalüasyondan faydalanıyor: Arjantin’de pezonun uğradığı devalüasyonun çeşitli nedenleri var. Arka arkaya gerçekleşen devalüasyonlardan faydalanan ihracat sektörü devalüsyondan yarar sağlıyor. Arjantin ekonomisi küresel piyasada hep kırılgan bir yapıya sahipti. Arjantin ham besin maddeleri ihraç eden bir ülke olduğundan ekonomisi hammaddelerin küresel fiyatlarına hayli bağlı. Ülkenin bu fiyatları kontrol edemiyor oluşu Arjantin ekonomisinin sürekli küresel iniş ve çıkışlara maruz kalması anlamına geliyor. Ekonomik gücü elinde tutan büyük ihracatçılar her zaman pezonun değer kaybetmesi için baskı uygulamaya çalışıyor. Bu Arjantin ekonomisinin sabit özelliklerinden biri. Uluslararası hammadde ürünleri piyasasında koşullar ne zaman iyi olsa farklı ihracat şirketleri pezonun değer kaybetmesi için baskı uygular. 

Spekülatif sermayenin ülkeye girişine izin verildi: Bir diğer taraftan Macri hükümetinin uyguladığı ekonomi politikaları da ülke için felaket sonuçlar doğurdu. Bir önceki Cristina Fernandez hükümeti döneminde finans kapitale yönelik daha fazla düzenleme mevcuttu. Macri döneminde bu düzenlemelerin kaldırılmasıyla spekülatif sermayenin girişine izin verildi ve böylece ekonominin dolarizasyonu gerçekleşti. Macri hükümeti finansal sermayeye olağanüstü bir karlılık olanağı sağladı. Hükümet halihazırda çok yüksek seviyede bulunan döviz kurunu istikrara kavuşturmaya çalışıyor. 2018’de bir dolar 22 pezoydu, şu an 1 dolar 54 pezo. Peki hükümet bu durumda ne yaptı? Arjantin’de neoliberal ekonomik modeli devam ettirebilmek için ABD ve IMF politikalarıyla uyumluluk gerekiyor. 11 Ağustos’ta Macri’nin seçimlerde ciddi bir kayıp yaşaması da pezoya yüzde 33 değer kaybettirdi. Hükümetin finans kapital yanlısı politikaları kırılganlığı ciddi düzeyde artırdı. 

 

 

Independent Türkçe için derleyen: Esra Güngör

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU