Van Büyükşehir Belediye Meclisi’nin yetkileri encümene devredildi

Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Vali Mehmet Emin Bilmez, meclis üyelerine gönderdiği mesajda belediye meclisinin görev ve yetkilerini encümene devrettiğini duyurdu

Van Büyükşehir Belediye Meclisi / Fotoğraf: Twitter

Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan’ın yerine kayyum olarak atanan Vali Mehmet Emin Bilmez tarafından belediye meclis üyelerine gönderilen yazıda, “Belediye Meclisinin görev ve yetkileri Belediye Encümeni tarafından yürütülecektir” denildi.

 

mesaj-hakim-abi
Van Büyükşehir Belediye Meclis üyelerine gönderilen mesaj

 

“Meclisin görevini encümen yürütecek”

Kayyum olarak atanan Bilmez'in belediye meclis üyelerine gönderdiği mesajda şu ifadeler yer aldı:

“İç İşleri Bakanlığı'nın 19/08/2019 tarih ve 14291 sayılı onayı ile İlimiz, Büyükşehir Belediye Başkanı görevden uzaklaştırılmış ve 5393 sayılı kanunun 45'inci ve 46'ıncı maddeleri gereği Bakanlık Makamı'nın 19/08/2019 tarih ve 14293 sayılı onayı ile İl Valisi; Mehmet Emin BİLMEZ, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir

5393 sayılı Kanunun 45. maddesinin 2'inci fıkrası gereğince bundan böyle Belediye Meclisinin görev ve yetkileri Belediye Encümeni tarafından yürütülecektir

Bu nedenle 19/08/2019-23/08/2019 tarihleri arasında yapılacağı ilan edilen Büyükşehir Belediye Meclis Üyelerinin katılacağı toplantının yapılmayacağı bilgilerinize.”

Independent Türkçe’ye konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Van Büyükşehir Belediye Meclisi Birinci Başkanvekili HDP’li Cemil Komi, söz konusu mesajın tüm meclis üyelerine gönderildiğini söyledi.

 

Cemil Komi
Cemil Komi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Komi, kendilerine gönderilen mesajla meclisin fiili olarak fesih edilmek istendiğini ifade etti.

“Hukuksuzluk son bulmalı”

Meclis üyelerinin belediyeye alınmaması ve görev ve yetkilerinin encümene devredilmesini eleştiren Komi, “Kayyum atandığı gün bizim meclis toplantımız vardı ama üyelerin belediyeye girişine engel olundu. İşin enteresan yanı aynı gün daimi encümenler seçilmiş. Şimdide görevlerimizi bürokratlardan oluşan encümene devretmişler. Daha önce de benzer durum olmuştu. Büyük ihtimalle bundan sonra toplantıya çağırmayacaklar” dedi.

İki yıl önce de benzer durum ile karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Komi, hukuksuzluğun biran önce sonlandırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

71 üyesi olan Van Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, 44’ü HDP 27’si ise AK Parti ile temsil ediliyor. 2016’da atanan kayyum da yine belediye meclisini feshetmiş, meclisin işlerini kendi encümenlerle yürütmüştü.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU